Без визи за гражданите на ЕС и Великобритания след Брекзит, реши ЕП

OFFNews 04 април 2019 в 17:37 4974 0

Снимка Pixabay

Гражданите на Великобритания ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди след Брекзит, като за гражданите на ЕС ще важат същите условия. 

Законопроектът беше подкрепен с 502 гласа "за", 81 гласа "против" и 29 гласа "въздържал се“.

„Запазването на безвизовото пътуване между ЕС и Обединеното кралство е ключова част от подготовката за последствията след Брекзит. На Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани“, каза докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България).

Според доклада на Станишев, в случай че Британското правителство все пак наруши уговорката и въведе визов режим, дори само за някои държави членки, то ЕС запазва правото си да предприеме реципрочни мерки.

Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. След тази дата гражданите на Обединеното кралство с британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на повече от 60 страни и територии, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС с цел бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.

„Докладът ми беше поверен в кризисна ситуация - имаше реална заплаха от блокиране на законодателството. Радвам се, че след последен решаващ кръг на преговори, успяхме да постигнем съгласие и да избегнем хаоса, който щеше да настъпи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Обединеното кралство“ добави Сергей Станишев.

След одобрението в пленарната зала проектозаконът трябва да бъде формално гласуван от Съвета на министрите. Законодателството трябва да бъде публикувано в Официален вестник на ЕС преди 12 април, за подготовка за Брекзит без сделка на тази дата.

Премахването на визите ще се прилага във всички държави членки на ЕС (с изключение на Ирландия, която има собствена визова политика) и в асоциираните към Шенген страни (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Ирландия и Обединеното кралство имат специфично двустранно споразумение, което предвижда безвизово пътуване между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови