Борел заклейми решението 'Св. София' в Истанбул да стане джамия

OFFNews 13 юли 2020 в 18:59 2024 0

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заклейми решението на турския съд да проправи пътя за превръщането на "Света София" в действаща джамия, съобщи БНР.

Преди три дни турски съд отмени правителствено решение от 1934 г., с което храмът "Света София" в Истанбул е превърнат в музей, като постанови, че решението е незаконно. По този начин съдът проправи пътя за превръщането на сградата отново в джамия въпреки редица международни предупреждения срещу тези планове.

"Това решение неизбежно ще засили недоверието, ще доведе до нови разделения между религиозните общности и ще подкопае усилията ни за диалог и сътрудничество. Имаше широка подкрепа за призив към турските власти незабавно да преосмислят и обърнат посоката на това решение", отбеляза днес Борел.

На въпрос за евентуално налагане на санкции на Турция, в т.ч. и за незаконните сондажи в Източното Средиземноморие, Жозеп Борел отговори, че санкциите винаги са инструмент за постигане на определена цел, но не са политика сами по себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови