Борис Джонсън изпрати писмо без подпис за отлагане на Брекзит

OFFNews 20 октомври 2019 в 09:09 3275 0

Британският премиер Борис Джонсън е изпратил неподписано писмо до Европейския съюз с искане за отлагане на Брекзит, твърди източник от "Даунинг стрийт". Искането е било съпроводено с второ писмо, подписано от премиера, в което се казва, че той е убеден, че отлагането е грешка.

По закон премиерът се задължава да поиска отлагане на датата, фиксирана сега на 31 октомври, след като загуби вота в Камарата на общините.

Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск написа в социалната мрежа Туитър, че е получил искането за отсрочка. Той не даде подробности за съдържанието на писмото, но отбеляза, че ще започне консултации с европейските лидери.

Посланиците на страните-членки на ЕС се събират тази сутрин, за да обсъдят официален отговор на британската молба за отлагане на Брекзит.

Според наличната информация във второто писмо Борис Джонсън призовава европейските лидери да помолят депутатите да преосмислят решението си и да гласуват за сделката, постигната между Лондон и Брюксел, без да има ново отлагане.

Според британски медии Туск е получил три писма от Лондон. Едното е ксерокскопие без подпис от премиера на законодателния текст, задължаващ правителството да поиска отлагане с три месеца. Второто е обяснителна бележка от посланика на Великобритания в Брюксел Тим Бароу, че документът се изпраща изрично по инициатива на парламента. Третото е лично писмо, вече с премиерския подпис, в което той заявява, че не желае отсрочка. Трите бяха публикувани от британски медии и политици.

Копия са изпратени до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и до членовете на Европейския съвет.

На извънредното заседание на Камарата на общините в събота депутатите гласуваха поправка, която блокира гласуването на сделката на Джонсън за Брекзит, докато в парламента не бъде одобрено необходимото законодателство за превръщането ѝ в закон.

В отделно писмо до депутатите Борис Джонсън ги предупреждава, че ЕС може да отхвърли искането на парламента и че той няма да договаря нова отсрочка на Брекзит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови