Борис Джонсън започва совалки в страните от ЕС заради Брекзит

OFFNews 04 октомври 2019 в 07:41 1941 0

Премиерът Борис Джонсън започва серия от совалки в няколко столици на страни от ЕС в опит „да продаде“ новите си предложения за Брекзит на скептично настроените европейски лидери. В същото време той полага усилия да си осигури крехко мнозинство в Камарата на общините, съобщи БНР.

Още днес се очаква британския премиер да замине за Берлин и да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.

Според някои източници премиерът вече разговарял по телефона с Доналд Туск - председателя на Съвета на Европа, с Ангела Меркел, с ирландския премиер Лио Варадкар, както и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Специалният пратеник на Лондон Дейвид Фрост е в Брюксел за воденето на така наречените „технически преговори“. От Даунинг стрийт се опитват да избягват да използват думата „последни“ за предложенията на правителството, което оставя някакво място за маневри в преговорите.

През уикенда Джонсън ще посети и други европейски столици, въпреки че още не са потвърдени конкретни срещи. Френският лидер Еманюел Макрон няма да може да се срещне с Борис Джонсън нито през уикенда, нито през следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови