Борисов разговарял с Курц за доставка на защитни облекла от България за Австрия

OFFNews 27 март 2020 в 13:03 2208 0

Снимка ВМА

Доставката на защитни облекла от България за Австрия са обсъдили в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и колегата му Себастиан Курц, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Двамата са разговаряли днес, след като на онлайн заседанието на Европейския съвет в четвъртък австрийският канцлер Курц е проявил интерес към българските защитни облекла за медицински персонал.

По време на разговора Борисов подчертал, че България може да подпомогне Австрия в осигуряването на защитни облекла след като бъдат задоволени всички нужди на здравните заведения в страната, за които фабриките в момента изпълняват поръчки.

"Австрия е добър приятел и партньор на България и ние винаги сме готови да помогнем. В такива моменти европейските държави трябва да покажат своята солидарност и да се подкрепят", заяви още премиерът.

Министър-председателят Борисов е информирал канцлера на Австрия, че към момента три фирми в България са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната да произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Това са "МАК" АД, "Аполо" и "Аглика".

Фирмите вече са доставили повече от 2500 броя защитни облекла, а до дни се очакват поне още толкова за нуждите на болниците в страната. Капацитетът на производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.

Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът Себастиан Курц поддържат редовна връзка и двете държави си помагат по всички направления в борбата с коронавируса, допълват от Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови