Борисов в Брюксел, ще настоява за затваряне на външните европейски граници

OFFNews 24 юни 2018 в 09:09 2168 0

Днес в Брюксел ще започне неформалната среща по въпросите на миграцията и убежището, свикана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В срещата ще участват лидерите на България, Франция, Германия, Италия, Гърция , Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия. Тя се провежда броени дни преди Европейския съвет, предвиден за края на другата седмица, на който се очаква миграцията да бъде основна точка пише БНР.

Темата за мигрантските квоти остава спорна от началото на бежанския поток, като миналата година тя предизвика напрежение между председателя на Европейския съвет Доналд Туск и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще предложи четири точки за справяне с проблема - незабавно спиране на потока от нелегални мигранти, гарантиране на външните граници на ЕС, изнесени центрове за настаняване на бежанци извън границите на Общността, а тези, които вече са в ЕС, да бъдат настанени в центрове от закрит тип.

Не се очаква обаче да бъде постигнат пробив. "Срещата е консултативна и няма да има заключителна декларация", каза германският канцлер Ангела Меркел. Страните от Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия, които най-силно се противопоставят на мигрантските квоти, заявиха, че няма да участват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови