Брюксел: Юнкер обеща на Мей подкрепа на думи, но не и нови преговори за Брекзит

OFFNews 07 февруари 2019 в 14:20 3048 0

Снимка Туитър

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се срещнаха днес в Брюксел, за да обсъдят следващите стъпки по Брекзит.

След срещата двамата излязоха със съвместно изявление.

В съобщението се посочва, че разговорът е минал в духа на съвместно сътрудничество, за да може излизането на Великобритания от ЕС да стане безпроблемно. Изразено е било взаимно желание ЕС и страната да запазят в бъдеще силното си партньорство предвид глобалните предизвикателства в търговията, борбата с климатичните промени и тероризма и защитата на основаната на правилата международна система.

Мей е запознала Юнкер със ситуацията в британския парламент, който ѝ даде мандат да поднови преговорите с Брюксел по въпроса с ирландската граница. Това е най-спорният момент в сключената вече сделка между Лондон и ЕС, която обаче бе отхвърлена от британските депутати.

Юнкер, от своя страна, подчертал, че 27-те страни членки няма да отворят за нови преговори споразумението, което представлява, по думите му, внимателно преценен компромис между съюза и Обединеното кралство. Той обаче е заявил, че е отворен да добави допълнителна формулировка към политическата декларация на 27-те и Великобритания, за да може тя да добие по-амбициозно звучене по отношение на съдържанието и скоростта, когато става въпрос за бъдещите отношения между Европейския съюз и Обединеното кралство, се казва в пресинформация на ЕК.

Дискусията беше енергична, но конструктивна, подчертава пресцентърът на комисията. Въпреки предизвикателствата, двамата лидери се съгласиха, че техните екипи трябва да водят разговори за това дали може да бъде намерен начин, който да получи възможно най-широка подкрепа в парламента на Обединеното кралство и да спази насоките, приети от Европейския съвет. Премиерът и председателят ще се срещнат отново преди края на февруари, за да разгледат тези дискусии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови