Бунт в Сърбия след въвеждане на полицейски час, протестиращи нахлуха в парламента

OFFNews 08 юли 2020 в 09:24 4481 0

Снимка Darko Vojinovi AP/БТА

В Белград снощи се състоя протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в града заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. Група демонстранти нахлуха в сградата на сръбския парламент, предаде ДПА.

Над 1000 души се събраха пред Народната скупщина, след като президентът Александър Вучич обяви вчера възстановяването на някои мерки срещу коронавируса. От днес се забранява всяко събиране на повече от петима души и на открито, и на закрито. Въвежда се отново полицейски час от петък до понеделник, каза президентът. Вучич каза вчера, че днешният ден бележи черен рекорд в Сърбия - 13 починали само за едно денонощие и 120 на респиратори. До 15 часа пациентите на респиратори бяха 110 и само няколко часа по-късно са 120, посочи президентът. Почти 4000 души, позитивни на коронавирус, са в болници, белградските болници са почти пълни. С тази бързина, с която се пълнят болниците, ние вече нямаме болници, каза Вучич.

Протестиращите блокираха трафика, но нямаше инциденти, преди група демонстранти да пробият полицейския кордон и да проникнат в парламента. Полицаите успяха да се прегрупират и ги прогониха от сградата малко по-късно.

Стотина демонстранти обаче продължиха да настъпват към парламента и това принуди служителите на реда да използват сълзотворен газ, а на няколко пъти - и да тръгнат срещу тях. Някои протестиращи строшиха бетонни кошчета за боклук и замеряха полицаите с парчета.

На моменти районът бе обгърнат от токсичен дим. Много хора си махнаха маската, напоена със сълзотворен газ, кашляйки и с раздразнени очи. Местни медии съобщиха за размирици и случаи на мародерство. Десетки участници в протеста показваха на живо акцията в социалните мрежи. Много от демонстрантите не носеха маска.

Заради влошаващата се епидемиологична обстановка в Сърбия повечето държави от региона, включително любимата на сърбите туристическа дестинация Гърция, забраниха влизането на сръбски граждани на своя територия, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови