Човек в сянка: Кой пише речите на Доналд Туск

Николаос Цитиридис 12 януари 2018 в 10:36 18969 10

Вчера цяла България бе свидетел на изключителния жест от страна на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който изнесе реч на чист български по време на церемонията за откриването на българското председателство на ЕС. "Вярвам, че председателството ще бъде резултатно, както беше и Христо Стоичков преди 25 години", пошегува се полякът и усмихна гостите в Народния театър и зрителите пред екраните.

Речта му на български език е поредно доказателство за уважението, което поляците питаят към България. Такива има немалко. За 24 май и 3 март например полски дипломати и техните семейства рецитираха стихотворения на български.

Speech by Donald Tusk at the Opening ceremony of the Bulgarian Presidency from EU2018BG on Vimeo.

Речта на Туск бе колоритна и запомняща се, така изпипана, че да се понрави дори и на най-големия евроскептик. Имаше заигравки със Захари Бахаров и "Игра на тронове", Христо Стоичков, фактът, че нямаме пленено бойно знаме, бяхме наречени "потомци на Спартак".

Зад хубавите речи на успелите стоят един куп хора. Екипът на Туск не е изключение - в кабинета му работят 33-ма съветници. А и със сигурност самите съветници си имат съветници.

Интерес у нас буди човекът, написал речта на Туск - ирландецът Хюго Брейди.

Хората, които пишат речите и изобщо се грижат за имиджа на някой важен човек, често остават в сянка. Брейди обаче не просто пише речи.

Хюго Брейди

Биографията му е богата - публикува статии в престижни издания като "Гардиън" и "Файненшъл таймс". Главен изследовател е в Центъра по европейски реформи. Пише за бъдещето на Шенген, контратероризма, миграционните политики и общата борба на ЕС с организираната престъпност. И щом е специалист по тези теми, то нищо чудно, че е написал такава реч за България.

Всъщност реч на Туск, написана от него, не за пръв път възбужда подобен интерес. В Дъблин през декември останаха впечатлени, че Туск използва ирландска поговорка след речта си за бъдещето на Ирландия след Брекзит:

"Ní neart go cur le chéile" - Няма сила без обединение. Звучи познато, нали?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

13

Стефан

15.01 2018 в 19:37

Май нещо си много бърз в оценките на хора, които не познаваш, днешен пикльо.

7900

11

cavalec

14.01 2018 в 18:06

Американското правителство вложи милиарди долари за изтощителни войни в Ирак, Сирия, Палестина и Сомалия. В момента военните им получават хонорар от 22млр. за нови оръжия и техника, докато руснаците получават 700млр. Предимно влагани в сухопътни войски и авиация.Също и за изработката на ракети и ядрени оръжия. Щатите неслучайно искат да окупират всички страни около Русия в частност и България, заради конфликта с Китай и С.Корея и ядрените опити в Пхеян,където уж американците имали някакви гранични области.Бяха на една страна ама американците като изпратиха за съвместно военно учение самолетоносачи и подводници в Южна Корея, китайците се оправдаха, че нямат позиция и искат мирни отношения. А корейците от друга страна отправят заплахи, че ще рериагират на всяка провокация от страна на Тръмп. Всъщност Русия Китай и Северна Корея са на една страна. Албърт Пайк описва с този конфликт започването на 3тата световна война.Целта е да се отстранят съюзниците от Азия.

23293

7

Стефан

12.01 2018 в 13:41

Как да не се знае - знае се. Това е толкова изостанала и фалирала държава, че не може друго, освен да праща имперските си хакери по цял свят, за да избират държавните ръководства във всички нещастни могъщи световни велики сили, а също така да контролира икономиките им, и в частност - българската. Която щеше да има за свой дребен клон китайската и американската икономики, ако не беше злобната хибридна война срещу нея, и мръсните руски комунисти от ГЕРБ/БСП.
Немой се изоставя така бе човек, следи по-внимателно Истинските тенденции в политиката!:)))

23293

5

Стефан

12.01 2018 в 13:15

И какво умело заклеймяване на Световното Зло, и главното - тъкмо в контекста:)))