Двама евродепутати искат извинение от Ангел Джамбазки

OFFNews 17 декември 2019 в 18:08 2421 1

Двама евродепутати са изпратили писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което настояват да получат извинение от евродепутата от листата на ВМРО Ангел Джамбазки заради коментари за произхода им. Те искат и да се обмисли налагане на наказание „мъмрене“, съобщи БНР.

Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на социалистите и демократите са засегнати от изказване на Джамбазки пред българското издание на „Юрактив“, в което подчертава техния произход от Алжир и Турция.

Дели и Ертуг са евродепутати съответно от Франция и Германия, като Карима Дели е председател на транспортната комисия, а Исмаил Ертуг е един от активно работещите по пакет „Мобилност“. Той е сред инициаторите на идеята за връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 4 седмици, срещу която България е категорично против.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала.

„Смятам, че този тип характеристики са недопустими в тази зала. Всички сме европейски депутати, всички сме от различен произход и затова и дума не може да става да се стигматизират колеги заради това. И ви моля, господин председател, да призовете г-н Джамбазки да спазва реда“, каза той.

Пред „Хоризонт“, на въпрос какво притеснително вижда в думите на Джамбазки и защо произходът му да е нещо, което да му създава неудобство, Ертуг отговаря: „Сериозно ли говорите или просто се шегувате? Къде е връзката между политическия аспект на пакета „Мобилност“ и произхода на родителите ми? Ако се стигматизира произхода, то това определено е ксенофобия и аз трябва да се защитя. Същото важи и за г-жа Дели“.

„Вече трети мандат съм евродепутат и за първи път ми се случва такова нещо“, каза още Ертуг. „За първи път изпадам в такава ситуация. Никога не съм говорил с този човек. Ако не се лъжа, това е евродепутатът, който бе хванат да шофира в нетрезво състояние с 1,5 промила алкохол в кръвта и имаше проблеми с полицията. Мои колеги ми казаха, че е от крайната десница. Никога не съм го виждал, никога не сме разговаряли и той никога не е искал среща с мен. Да се правят такива неща, не е присъщо на демократите, нито на Европейския парламент. Затова трябва да се защитя“, каза още Ертуг пред БНР.

Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като „напълно неприемливо“. Тя заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там, като поиска председателя Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, за да не се повтаря случаят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

17.12 2019 в 20:39

Този пич, Джамбазки, сега разбра ли какво си причини карайки пил? От тук нататък след всяко негово по-остро изказване ще последва напомняне за 1.5 промила алкохол и то независимо че кръвната му проба е по-ниска. Между другото това май се постига с пиене на повечко вода и пишкане преди взимането на кръв.