ЕК готви 'машина за цензура', предупреждават евродепутати

Николаос Цитиридис 22 януари 2018 в 14:22 2431 0

Шестима евродепутати от всички политически групи на ЕП изразиха опасения, че новата директива на Европейската комисия за авторското право и единния цифров пазар е "машина за цензура". Политиците визират спорния член 13-ти в директивата, за който OFFNews писа през май месец 2017-а.

Евродепутатите публикуваха и видео, с което стартират кампанията "Сложете край на машината за цензура".

Защо член 13-ти е спорен?

Той ще задължи всички доставчици на интернет и уеб услуги (можем да вземем за пример Мтел у нас) да наблюдават и следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право. Това би следвало да става чрез поставянето на филтри, които да "изчистват" подобни нарушения.

Именно за тези "филтри" говори и евродепутатът Юлия Реда от групата на "Зелените" в ЕП.

"Представете си, че всеки път, преди да си отворите в устата, някой ще проверява какво искате да кажете", казва Реда.

Нейното изказване бе направено по време на работната група, която работи по директивата. Консенсус между евродепутатите няма, а гласуването е след два месеца.

Евродепутатът от групата на ЕНП Михал Бони предупреждава, че приемането на директивата може да доведе до "неискани последствия", които могат да наранят способността на интернет да бъде "свободен, отворен и безплатен".

Мариета Шаале от Холандия и групата на АЛДЕ даде личен пример с вредата от автоматичните филтри.

"Качих видео от моя реч в Ютуб и го свалиха. Още не знам защо", каза тя.

Европейските консерватори също въстанаха срещу директивата и член 13-ти.

Дан Далтън от Великобритания и групата на консерваторите заяви, че само големите компании биха имали възможността и предимството да сложат подобни скъпи "филтри", а малкият бизнес и компании ще страдат.

Влизането в сила на такъв закон би ограничило елементарното изпращане на картинки, mp3-ойки и други подобни.

Първата глава, която ще се търкулне, е тази на торент тракерите.

Подобни "филтри" са и част от тема на разговор, която поставя въпроса как компаниите ще си позволят такава технология.

Не си мислете, че този тип наблюдение е лесно или евтино. Youtube разполагат с нещо подобно. Когато качвате клипове в сайта, софтуер преглежда видеото, за да засече дали вече не е качено и един вид го разпознава. Такава система обаче не е разпространена масово, а и Youtube едва ли би я дала евтино и лесно.

Какво следва?

Решаващото гласуване в европейската парламентарната комисия по право ще бъде или на 26, или на 27 март тази година. В ЕП и ЕК мненията са разделени, но все пак недоволните евродепутати са оптимисти, че могат да спрат спорния член 13.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови