ЕК праща два самолета за връщането на европейски граждани от Китай

Националната грипна лаборатория още не може да изследва китайски коронавирус

Янка Петкова 28 януари 2020 в 19:40 3667 1

Сградата на Европейската комисия

Европейската комисия съобщи днес, че задейства механизма за гражданска защита за връщане на гражданите на ЕС от Китай като мярка срещу разпространението на новия вирус, съобщи БТА.

Задействането на механизма е поискано от Франция, която има нужда от консулско съдействие за извеждане на гражданите си от град Ухан. ЕС ще осигури два самолета за връщането на европейците от Китай, се посочва в съобщението. Допълнителна помощ ще бъде осигурена при поискване, допълва комисията. Уточнява се, че с европейски средства ще бъде покрита част от стойността на полетите.

ЕК заявява, че е в постоянна връзка с държавите от ЕС, със своите представителства в района на разпространението на вируса и с посолството на Китай в Брюксел. Първият полет ще отпътува утре от Франция, а вторият е насрочен до края на седмицата. Гражданите на ЕС в Китай могат да поискат съдействие да се върнат у дома, независимо на коя държава имат паспорт, пояснява комисията. Предвижда се на разположение да има 100 места във втория полет.

Засега е разрешено връщането само на онези, които не са болни и не проявяват признаци на заболяването. ЕК допълва, че е възможно в следващите дни да бъдат получени нови заявки за съдействиел

Външният министър Екатерина Захариева заяви в предаването "Лице в лице" по бтв, че ведомството е в непрекъснат контакт с 4-мата български студенти, които се намират в китайския град Ухан, откъдето тръгна новият коронавирус. "Извеждането на 4-мата българи в Ухан - града, център на заразата, е възможна опция... Следим ситуацията, в готовност сме. Но това е град в карантина, в контакт сме и с китайските власти. Не става въпрос за средства, а за координирани действия". обясни тя. Захариева каза също, че все още нито една държва не е извела своите граждани. "И четиримата българи искат да се върнат, те са добре засега, нека да спазват указанията на китайските власти. Готови сме да изпратим и правителствения самолет", заяви Екатерина Захариева.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов също обяви готовност да изпрати самолет, за да прибере блокираните в китайския град Ухан четирима български студенти. "Търсим начин да си приберем студентите от Ухан. Ще пратим самолет да ги прибере, колкото и да струва", каза министър-председателят.

Новият коронавирус, който тръгна от град Ухан, взе 106 жертви в Китай, а над 4000 са заболелите. Болни има в цяла Азия, САЩ, Европа.

Българин, завърнал се от китайската столица Пекин, е потърсил помощ в инфекциозната клиника на ВМА заради съмнения за новия китайски коронавирус, предаде БНТ. Според лекарите обаче симптомите му не приличат на тези на новия коронавирус. За крaтко мъжът е поставен под домашна карантина, но след това е бил приет в клиниката за наблюдение. Целта е да се избегнат евентуални усложнения, защото мъжът има и други заболявания.

ВМА е в готовност да изолира пациенти със съмнения за китайски коронавирус. Клиниката разполага със специална носилка и изолатор.

Засега Националната грипна лаборатория не може да изследва проби със съмнения за китайски коронавирус, защото не разполага с реактиви, каквото се очакват следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови