ЕК предлага нова схема за съкратено работно време заради COVID-19

OFFNews 01 април 2020 в 14:43 1945 0

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лaйен предложи прилагането на нова схема за съкратено работно време в пределите на Европейския съюз, насочена към подпомагане на битката на страните срещу пандемията от коронавирус.

"Това е европейска солидарност в действие! Европейската комисия предлага новата схема за съкратено работно време, наречена SURE, за да помогне на най-засегнатите страни от ЕС, включително Италия и Испания. Това ще спести милиони работни места по време на кризата и ще ни позволи бързо рестартиране на икономическия двигател на Европа след това", написа Фон дер Лaйен в Туитър.

Шефът на ЕК допълни, че компаниите не бива да уволняват работниците си поради временния шок, причинен от коронавируса, като чрез новата схема SURE ще трябва да се предлага държавна помощ за заплатите.

По-рано през седмицата тя потвърди, че в Еврогрупата се обмисля идеята за емитиране на общи еврооблигации, добила известно като "корона облигации", като инструмент за подкрепа на силното засегнатите от вирусната пандемия европейски икономики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови