ЕК представя докладите за напредъка на България и Румъния

OFFNews 13 ноември 2018 в 07:35 2108 0

ЕК представя докладите за напредъка на България и Румъния

Eвропейската комисия ще оповести днес следобед редовните доклади по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Това ще стане след колегиума на комисарите в Страсбург, който ще се проведе там заради пленарното заседание на Европейския парламент.

Миналата година Комисията отправи 17 препоръки по отделните показатели в областта на правосъдието и вътрешните работи. Заместник-председателят Франс Тимерманс заяви, че има напредък в много области, но е необходима още работа.

"Все още има път, който трябва да бъде извървян. Искаме да сме сигурни, че няма връщане назад по никой от тези въпроси", уточни той, цитиран от БНР.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща, че до края на мандата му - октомври догодина, наблюдението над България и Румъния ще приключи. За да стане това обаче, страните трябва да покажат осезаеми резултати в борбата срещу корупцията. Дотогава наблюдението върху правосъдната система и борбата с корупцията в Румъния вероятно ще продължи.

България и Румъния са единствените две държави от ЕС, които вече 11 години са под постоянното наблюдение на Брюксел. Европейската комисия всяка година оценява реформата и доверието в правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Европейските експерти следят развитието на ключови дела в двете държави, най-вече срещу бивши и настоящи политици и висши магистрати. 

Отпадането на механизма би ускорило и приемането на страната ни в шенгенското пространство. Един от доводите на държави като Холандия и Германия, които са против приемането ни в Шенген, е именно наличието на мониторинг от страна на Брюксел. Заради влошеното състояние на правовата държава в Румъния, се очаква наблюдението върху Букурещ да остане. Брюксел обмисля докладът да бъде заменен с общоевропейски механизъм за контрол на върховенството на закона, който да обхване всички държави членки, в които има проблеми, уточнява БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови