ЕП гласува състава на новата Европейска комисия

Урсула фон дер Лайен възложи още отговорности на Мария Габриел

OFFNews 27 ноември 2019 в 14:33 1768 0

С подкрепата на 461 евродепутати, 157 "против" и 89 "въздържали се" Европейският парламент гласуваха състава на новата Европейска комисия, ръководена от германката Урсула фон дер Лайен, съобщава пресслужбата на ЕП.

С вота бе сложен край на дългия процес по подбор на еврокомисари, който трябва да гарантира, че изпълнителният орган на ЕС ще действа в интерес на европейските граждани.

През юли депутатите избраха Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. От края на септември до средата на ноември парламентарните комисии изслушваха кандидатите, някои от тях бяха отхвърлени, за да преценят дали са подходящ за поста.

На 21 ноември лидерите на политическите групи и председателят на Европарламента Давид Сасоли се съгласиха, че процесът на оценяване е приключил и че ЕП е готов да проведе окончателното пленарно гласуване.

Новата комисия започва работа на 1 декември.

Междувременно Урсула фон дер Лайен възложи нови отговорности на българския евродепутат Мария Габриел. Занапред тя ще отговаря за иновации, изследвания, култура и младеж, вместо първоначалното намерение българката да е еврокомисар по младежта и иновациите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови