ЕП одобри над 3 млрд. евро в помощ на ЕС

OFFNews 17 април 2020 в 18:44 1583 0

Европейският парламент одобри над 3 млрд евро помощ от ЕС. Средствата ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването на страните-членки в борбата им с пандемията от коронавируса, предаде БТА.

Инициативата ще позволи на Общността да закупи спешно медицински консумативи като маски и кислородни апарати, да транспортира медицинско оборудване и пациенти в трансгранични региони, да финансира назначаването на допълнителни медицински специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки в Европейския съюз, както и да подпомага държавите членки при изграждането на подвижни болници. Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат насочени основно чрез инструмента за спешна програма и програмата RescEU.

ЕП прие и резолюция, в която настоява, наред с останалите фискални мерки за справяне с пандемията, да се използват и "облигации за възстановяване", гарантирани чрез бюджета на ЕС.

В приетия документ се казва, че Европа се нуждае от мащабен пакет за възстановяване, който да се финансира от увеличаване на дългосрочния бюджет, както и чрез „облигации за възстановяване“, гарантирани от бюджета на ЕС. Евродепутатите подчертават, че за да се даде тласък на икономиката, зеленият пакт и цифровата трансформация трябва да бъдат в основата ѝ.

Те призовават и за постоянна Европейска презастрахователна схема и създаването на европейски фонд за солидарност в размер на поне 50 млрд. евро.

Членовете на ЕП настояват вътрешните границите на ЕС да останат отворени, за да се гарантира движението на защитно облекло, медицинско оборудване, храни и стоки от първа необходимост.

Евродепутатите призовават за допълнително финансиране за ускоряване на научните изследвания за откриването на ваксина. Те изразяват сериозна загриженост за предприетите действия от унгарското правителство, които лишават парламента от правомощията му за неопределено време, както и от решението на полското правителство да промени избирателния закон.

Евродепутатите призовават Европейската комисия спешно да извърши оценка дали мерките са в съответствие с Договорите на ЕС и да използва всички налични инструменти и санкции, включително бюджетни. В резолюцията се подчертава, че дезинформацията за Covid-19 е сериозен проблем за общественото здраве и трябва да се създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови