ЕП прие резолюция за условията на Брекзит

OFFNews 05 април 2017 в 16:07 2945 0

Европейският парламент прие основните принципи, които ще спазва по време на преговорите за Брекзит.

Резолюцията беше приета с 516 гласа "за", 133 "против" и 50 "въздържал се", съобщи БТА.  

Евродепутатите подчертават необходимостта от осигуряване на справедливо и равноправно отношение към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, както и към британските граждани, пребиваващи в ЕС. В резолюцията се посочва, че интересите на гражданите трябва да са на първо място. 

Особено засегнати ще са гражданите на Ирландия, което трябва да се вземе под внимание при преговорите. Евродепутатите призовават всички страни да се придържат към ангажимента си по отношение на мирния процес в Северна Ирландия и да избегнат връщането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. 

Резолюцията предупреждава, че ЕП няма да приеме компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания. ЕП се противопоставя на икономически взаимоотношения, основани на откъслечни или секторни разпоредби, и подчертава неделимостта на четирите свободи на вътрешния пазар - свободата на движение на стоки, капитали, услуги и хора.

В резолюцията се посочва, че разговори за възможни преходни разпоредби биха могли да започнат, едва когато бъде постигнат значителен напредък по споразумението за оттегляне. Тези разпоредби не може да важат повече от три години, а споразумение за бъдещите отношения между Лондон и ЕС може да бъде сключено едва след оттеглянето на Великобритания.

Резолюцията предупреждава Великобритания да не прави опити за ограничаване на правата, свързани със свободата на движение, преди да се е оттеглила от ЕС. Настоява се 27-те останали държави в ЕС да проучат начини за отговор на опасенията на британските граждани, породени от загубата на правата на европейско гражданство.

В резолюцията се отбелязва, че би било нарушение на европейското право, ако Великобритания започне преговори за търговия с други страни, преди да напусне ЕС.

Великобритания ще продължи да се ползва с правата си от членството в ЕС до момента на напускане. Лондон ще трябва да продължи да носи своите отговорности, включително финансовите, произтичащи от настоящия бюджет на ЕС до 2020 година. Някои от тези финансови задължения може да останат в сила и след датата на оттегляне на Великобритания, се посочва още в резолюцията.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !