ЕС е готов да даде още гаранции на Великобритания за Брекзит

OFFNews 02 март 2019 в 18:52 3223 0

Мишел Барние

Европейският съюз е готов да предостави на Великобритания допълнителни гаранции за споразумението за Брекзита, заяви главният европейски преговарящ Мишел Барние в интервю за няколко европейски вестници, предадоха Франс прес и БТА.

"Можем да намерим допълнителни гаранции, за да потвърдим, изясним и гарантираме добрите намерения и добросъвестността на европейците, с ангажименти, които ще имат реална юридическа сила, защото ще бъдат съвместни. Работим по това ден и нощ", заяви Барние в интервю за вестниците "Еко", "Велт", "Стампа" и "Мундо".

"Тези уверения могат да бъдат дадени в тълкувателен документ, чиято форма предстои да бъде определена, който ще бъде добавен към договора за излизане на Великобритания от ЕС и политическата декларация", добави европейският преговарящ. Според него съществува недоразумение, свързано с предпазната клауза, целяща да предотврати връщането към "твърда" гранична инфраструктура между членката на ЕС Ирландия и британска Северна Ирландия след Брекзита, който е предвиден за 29 март.

"Някои британци твърдят, че се опасяват, че европейците може да я използват, за да ги задържат за безсрочен период в общо митническо пространство. Нямаме и не сме имали подобно намерение", подчерта Барние.

В началото на годината британският парламент отхвърли споразумението за напускане на ЕС, по което Брюксел и Лондон преговаряха в продължение на две години, именно заради предпазната клауза. Премиерът Тереза Мей поиска промени като ограничаването на действието й във времето, или правото да прекрати действието й едностранно.

"Ограничаването ѝ по време или въвеждането на едностранна клауза за прекратяването ѝ би поставило под съмнение надеждността" на предпазната клауза, заявява Барние в интервюто. "Действието ѝ ще спре, когато се стигне или до общо споразумение за бъдещите отношения, или конкретно споразумение с Ирландия".

Европейският преговарящ намекна, че следващата седмица ще се срещне с британския министър по въпросите на Брекзита Стивън Баркли и с главния прокурор Джефри Кокс, който дава правни съвети на британското правителство. Според източник от ЕС срещата може да се състои във вторник в Брюксел.

(Информацията е на БТА)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови