ЕС е готов да затвори границите на съюза за месец. България - също

Цял хотел е поставен под карантина в София заради английски туристи, идващи от Банско

OFFNews 17 март 2020 в 21:17 5065 2

Лидерите на страните членки на Евросъюза постигнаха съгласие външните граници на ЕС да се затворят за 30 дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

"Взе се решение за затваряне на границите на ЕС за граждани от трети държави. Абсурдно е да се мисли сега за екскурзии и разходки. Чакаме да ни кажат откога", обяви новината премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

България има готовност да затвори границите си. Чака се зелен сигнал от Европейската комисия. Гранична полиция е готова да изпълнява това указание, съобщи Борисов.

"Хубавата новина е, че няма да ходим в Брюксел, а ще си проведем срещата по този начин. Една по една всички държави въведоха мерките, които България проведе. Някои от тях са много закъснели и за това действат панически", обяви още премиерът. Той е получил обещание всички български граждани, спрени по границите, да си дойдат в България с полицейски ескорт.

"С външните министри разговаряхме за нашите сънародници, да ги приберем. Има в Мароко, в Манила. Тези, които влязат в България, трябва незабавно да се приберат вкъщи и колкото и да им е мило, свидно, в следващите 14 дни да не излизат", препоръча Борисов и допълни, че властите ще бъдат изключително строги.

От думите му се разбра, че цял хотел на Лъвов мост е сложен под карантина. Става дума за английски туристи, които се прибират от Банско. Те ще бъдат извозени под конвой към летището.

"Английски туристи, туроператорът си ги взел и си ги докарал не стига, че заразили Банско, ами сега и софия, и сега полицията ги е заградила. Където има, затваряме, прибираме, на чартърите и с това да се приклчва. Изключения няма", отсече министър-председателят.

Ако щабът предложи на МС да бъдат поставени под карантина и други зимни курорти, ще бъде направено, бе категоричен Борисов.

"Мерките са асоциализация. По един човек в магазина, на разстояние. България се дава за пример за навременните и правилни мерки. Взе се решение за ограничаване и спиране. За пътувания с цел екскурзии, разходки - абсурд. Ще останат само тировете за доставки, износ, защото индустрията ни работи за износ", каза още Борисов.

Той обясни още, че и Втората световна война е сварила неподготвени руснаците, но после те са се реорганизирали.

"Макрон е прав. Ние сме във война и противникът е невидим. За това всички вкъщи, а тези, които отиват на работа да спазват мерките. Благодаря на всички известни личности, защото народът се вслушва в тях. Приемаме всякакви съвети, дори и популистките. Огромни усилия, 80 млн. евро се дадоха на Еврокомисията, за да произведе лекарство. Колкото по-бързо се намери лек за този грип, който ни нанесе щети във всички сфери, толкова по-добре", каза още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

18.03 2020 в 08:36

Ти си за затваряне, мутро!!! Поразиите няма да ви се разминат !!!

6153

1

Alm

17.03 2020 в 22:07

Главанаците, калинките и мисирките "рушат репутацията"
 
X

Да помогнем на украинските деца!