ЕС има нужда от допълнителни сили в операцията за ембаргото срещу Либия

Георги Ангелов 16 юни 2020 в 18:09 1534 0

Снимка Audiovisual Service

Жозеп Борел

Има нужда от допълнителни сили за операцията на ЕС "Ирини" в Средиземно море, с която се следи спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН на Либия. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешната видеоконференция на европейските министри на отбраната, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел. 

Засега операцията се извършва с помощта на два кораба и три самолета, а това не е достатъчно. Борел обясни, че европейските военни могат да се намесят, само когато съмнителен кораб не отговори на искане за свързване. Когато от такъв кораб бъдат получени данни (за товара и посоката на движение) и когато съмненията останат, данните се предават на ООН, поясни Борел. По неговите думи намеса от европейските военноморски сили не е позволена, ако няма нарушение на международното морско право.

Върховният представител съобщи, че в следващите дни ЕС и НАТО може да се договорят за взаимодействие при налагането на ембаргото, удължено наскоро от ООН с още една година. Той уточни, че досега европейските военни са извършили 129 проверки на плавателни съдове недалеч от Либия, от които 100 са били свързани с оръжейното, а останалите - с петролното ембарго срещу африканската страна.

По неговите думи в операцията, която включва и спътниково наблюдение, е било установено прехвърляне на самолети в база край Бенгази. Той каза, че тези самолети не са на Турция. Преди време командването на армията на САЩ обяви, че Русия е прехвърлила изтребители през Сирия. 

Борел съобщи, че започва постепенното връщане на изтеглените заради пандемията от Ковид-19 европейски военни в мисиите по света. Той уточни, че възобновяването на мисиите ще бъде съобразено с обстановката в съответните държави.

Върховният представител уточни, че ЕС изпитва недостиг на средства за отбранителните проекти. По неговите думи недостигът засяга инфраструктурните проекти с двойна употреба, които би трябвало да служат и за улесняване на придвижването на военно оборудване

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови