ЕС иска да даде нулеви мита на Великобритания, стига те да го поискат

Европарламентът и Европейската комисия поставят условия за реципрочност пред Лондон

Георги А. Ангелов, Страсбург 11 февруари 2020 в 17:18 3873 0

Председателят на ЕК Урсула Фо

Снимка ЕП

председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз иска да даде нулеви мита и почти пълен достъп до пазара си на Великобритания, както и да продължи да си сътрудничи в максимално голям брой сфери. Това обаче може стане само при спазване на европейските стандарти и Лондон трябва да го поиска.

Тази позиция защити Европейската комисия и евродепутатите по време на дебат в Страсбург за бъдещите отношения с Великобритания. Лондон напусна ЕС на 31 януари и има преходен период до края на годината, в който важат досегашните правила. Докрая на годината трябва да бъде завършено и подписано търговско споразумение между Брюксел и Лондон и да бъдат правно уредени всички въпроси на бъдещите взаимоотношения

"Започваме преговорите с високи амбиции, защото добри приятели като нас не бива да се задоволяват с по-малко", каза председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в речта си пред депутатите в Страсбург. 

“Целта ни са нулеви мита и нулеви квоти за всички стоки. Нещо, което никога не сме предлагали на никого другиго, нов модел за търговия, уникално амбициозен по отношение на единния пазар. Но това ще изисква съответните гаранции за честна конкуренция и защита на потребителите, каза Фон дер Лайен. Тя нарече речта на премиера Борис Джонсън, в която той очерта какво споразумение иска с ЕС "музика за ушите ни". Британският премиер поиска възможно най-пълен достъп до единния пазар на ЕС чрез амбициозно търговско споразумение, но без да спазва европейските регулации и да зависи от решенията на Европейския съд.

Има ли ЕС споразумение с Австралия, каквото иска Джонсън

Фон дер Лайен се пошегува леко с британския премиер Борис Джонсън, който заяви че иска споразумение като това на ЕС с Австралия, а не като европейското, което е базирано на "правила и стандарти". Председателят на ЕК каза, че е изненадана от думите на Джонсън за Австралия, но е избор на британците да търсят споразумение по стандартите на Световната търговска организация, защото ЕС няма търговско споразумение с Австралия. Тя добави, че ЕС в момента преговаря за търговско споразумение с Австралия.

"Размерът има значение, а ние имаме единен пазар от 440 млн. души", каза тя.

"Какво правят споразуменията за свободна търговия? Заменят несигурността с набор от правила. От тях хората трябва да печелят. И точно това е основата на нашите споразумения с Канада и Япония. Те не просто увеличават двустранния обмен на услуги, хора и идеи, но и повишават стандартите в много сфери", заяви Урсула фон дер Лайен.
Тя припомни още, че споразумението за свободна търговия с Канада, което Джонсън също дава като желан пример, премахва митата и квотите за много стоки, но не за всички.

Ираче Гарсия Перез от Социалистите и демократите (С§Д) предложи преговори за две търговски споразумения - едно за стоки и едно за услуги, които всъщност са основната част от икономиката на Великобритания.

Натало Лоазо от "Обнови Европа" напомни, че климатичните промени и тероризма не уважават границите и двете страни не могат да се справят с тях поотделно. Тя също така каза, че стандартите за защита на потребителите и работниците, за защита на личния живот и данни са високи и не могат да бъдат предмет на преговори и сделки.

Филип Ламбертс от "Зелените" посочи, че в някои сфери Великобритания има по-строги регулации от ЕС и предложи и двете страни да се ангажират да приемат по-строгите стандарти за защита на здравето, правата на работниците и други, независимо къде са създадени те.

Александър Йорданов от ЕНП (ГЕРБ и СДС) постави въпроса за общи дейности в сферата на сигурността и отбраната.

Великобратния става трета страна за ЕС

Трета страна не може да се ползва със същите права и предимства на страна членка на ЕС, на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Това се казва в предложението за резолюция на Европарламента относно даването на мандат за преговори за бъдещото партньорство на Съюза с Великобритания. То бе огласено днес пред депутатите в Страсбург от Мишел Барние – който е главен преговарящ за Брекзит, а гласуването е насрочено за утре.

Евродепутатите държат на позицията си, че споразумението за оттегляне на Великобритания трябва да гарантира подходяща рамка за бъдещите отношения, основана на три стълба. Те са: икономическо партньорство, партньорство във външната политика и сътрудничество по въпроси, групирани по сектори и теми.

На първо място в третия стълб е посочено рибарството. В резолюцията се казва, че свободният достъп до водите и пристанищата е неделима част от въпроса за свободната търговия и достъпа на британски рибни продукти до европейския пазар. Преговорите за рибарството са пряко свързани с тези за цялостното икономическо партньорство. Депутатите призовават клаузите в тази сфера да бъдат договорени до 1 юли.

Барние: Това е изборът на Великобритания. Ще има последствия

Брюксел ще отхвърли искане на Великобритания за сключване на споразумение, което дългосрочно ще гарантира достъп на Лондонското сити до финансовия пазар на ЕС, съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Това беше едно от исканията на Великобритания за подписване на търговското споразумение с ЕС. ЕС ще запази контрол, каза Барние и призова Великобритания да не се "заблуждава" относно финансовите услуги.

Мишел Барние отбеляза, че преходният период в споразумението за Брекзит може да бъде удължен с една-две години. Великобритания не иска удължаване на периода и Обединеното кралство ще прекрати изпълнението на задълженията си към ЕС в края на годината. “Това е изборът на Великобритания. Ще има последстви”, предупреди Барние. Той припомни, че споразумението с Канада отне 7 г.

"В края на 2020 г. Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз и ще се върне към правилата на Световната търговска организация. ЕС ще трябва да наложи проверки, квоти и мита върху британска продукция. Това ще се случи, ако двете страни не се договорят по време на наложеното от британския премиер ограничено време", предупреди Барние.

Барние смята, че ЕС и Великобритания трябва да работят заедно в сферата на климата и сигурността. Той маркира и други проблеми, които ще се появят след 1 януари, като енергийното сътрудничество в Северно море и сигурността. Между съюза и Великобритания трябва да бъдат подписани редица правни споразумения за общи действия в сферата на сигурността, като Европол, Евроджъст, регистрационни данни на пътници, екстрадиция… Според Барние не би трябвало да има последици в двустранните отношения за "това което правим в рамките на НАТО". В споразумението трябва да има правен текст за сътрудничество в отбрана, кибератаки, разузнавателни служби, ако британците желаят да участват във външни операции. Според него трябва да продължи и сътрудничеството в образователната програма на ЕС Еразъм.

Ние сме отворени и ще останем отворени по време на преговорите, каза още Барние.
"Брекзит не означава нещата да вървят по старому, някои промени може да бъдат временни, други окончателни. Британските финансови услуги губят достъп на ЕС. От 1 януари може да наложим контрол на всички британски стоки, както досега. Трябва да спазваме договора за оттегляне", предупреди Барние. Той обърна внимание и върху нерешения въпрос с границата между Северна Ирландия, която е част от Великобритания и Република Ирландия, която е член на ЕС. "Там нещата са много крехки", предупреди главният преговарящ.

"Трябва да сме готови за всички хипотези. Трябва да водим преговорите спокойно, с уважение. Перспективата е да се постоянен споразумение с една държава, която е наш приятел. Запазването на единния пазар не подлежи на преговаряне", заключи главният преговарящ на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови