ЕС иска повторно преброяване на резултатите от вота в Беларус

Според Александър Лукашенко протестите са предизвикани отвън

OFFNews 10 август 2020 в 17:02 4868 3

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди днес репресиите в Беларус и поиска "прецизно" повторно преброяване на резултатите от президентските избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Тормозът и силовите репресии срещу мирни протестиращи нямат място в Европа. Призовавам беларуските власти да гарантират, че резултатите от вчерашните избори ще бъдат преброени и оповестени с необходимата прецизност", написа Фон дер Лайен в Туитър.

Посланици на държавите от ЕС, акредитирани в Беларус, се събраха на среща за обсъждане на ситуацията в страната, съобщи полският външен министър Яцек Чапутович, цитиран от ТАСС. По думите му "общата оценка е, че беларуското общество е разочаровано от развитието на събитията след изборите", каза той и добави, че Полша очаква да бъде организирана среща на външните министри на страните от ЕС, поне по видеоконферентна връзка, за обсъждане на ситуацията в Беларус.

Германското правителство смята, че по време на изборите в Беларус не са спазени дори минималните стандарти за демократични избори, заяви днес на брифинг неговият говорител Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Според нас това е неприемливо, каза той и добави, че многобройните съобщения за системни нарушения звучат достоверно. "В тази връзка голямо съжаление буди фактът, че Беларус не е предоставила никаква възможност за работа на наблюдатели на ОССЕ. Политическото ръководство на страната трябва да приеме волята на народа", каза Зайберт. Той подчерта, че ЕС "ще продължава да наблюдава ситуацията и да изгражда отношенията си с Беларус в зависимост от нейното по-нататъшно развитие".

Получилият по предварителни данни над 80% от гласовете беларуски президент Александър Лукашенко каза, че изборите са преминали като празник. "Нали видяхте, искахме да подарим празник на хората и те действително се отзоваха. Това е празник. Някои искаха да го развалят. Ние ги видяхме и тази нощ те още по-ясно излязоха на светло", заяви днес Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Беларуският президент каза, че ситуацията с протестите в Минск не е катастрофална, но доста опасна за хората. "Затова трябва да благодарим на момчета от ОМОН (Отрядите на милицията със специално предназначение - Б.ред), те ги предпазиха от критична стъпка. Ситуацията не беше катастрофална, но бе доста опасна за хората, които бяха изкарани на улицата", добави Лукашенко.
Той заяви, че страната му е станала сцена на протести, дирижирани от чужбина, предаде Франс прес. Регистрирахме обаждания от чужбина. От Полша, Великобритания и Чехия имаше обаждания, управляваха, с извинение, нашите овце: те не разбират какво правят и вече започват да ги управляват, каза Лукашенко, имайки предвид протестиращите, в разговор с един от ръководителите на ОНД Сергей Лебедев.

Според беларуския президент наред с граждани на Полша и Украйна в снощните протести са се опитали да вземат участие и руски граждани. "Да не говоря за Полша. Там вече всички вече започват да ни дърпат конците", добави той и каза, че е имало и украинци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

3

Red or Dead

10.08 2020 в 20:56

Нагли и безочливи ЛИЦЕМЕРИ.....СЛЕПИ и ГЛУХИ за ДЕСТГОДИШНОТО безогледно крадене и превръщане на България в МАФИОТСКА територия......пълно и безконтролно подменяне на изборните резултати.....
33 дена ХИЛЯДИ хора искат ОСТВКА НА МУТРИТЕ.......отсреща....ТИШИНА...ОГЛУШИТЕЛНА....

77927

2

El Commandante

10.08 2020 в 18:38

Урсулоооо, ми за Баце къде блееш маааа?

11719

1

Краси

10.08 2020 в 17:53

Хайде първо да се оправим с нашите си диктатори и техните изборни манипулации, преди да се занимаваме с другите.
При положение че търпи в своите редици хора като Орбан, Качински и Борисов, ЕС няма никакво морално право да се възмущава от диктатори като Путин, Лукашенко и Ердоган.