ЕС призова Скопие да преследва и осъжда престъпленията от омраза към българите

OFFNews 14 декември 2022 в 14:02 1361 1

ЕС

Снимка Архив

Страните от ЕС се съгласиха с българското предложение.

Външните министри на страните от ЕС са приели предложена от българската делегация декларация за необходимостта от ефективно преследване и осъждане на престъпленията от омраза от властите в Северна Македония, съобщи БГНЕС.

Темата е част от върховенството на закона и основните свободи - ключов критерий за напредък в процеса на присъединяване към Европейския съюз, се подчертава в документа.

Българският зам.-министър на външните работи Велислава Петрова е изразила сериозно безпокойство от засилващия се брой атаки, мотивирани от омраза, и насочени срещу граждани на Северна Македония с българско самосъзнание, в чиято връзка бе представена и въпросната декларация.

Съвет "Общи въпроси" е приел заключенията от българска страна по политиката на разширяване на ЕС.

Ходът на българската дипломация идва, след като два български културни центъра в РСМ бяха нападнати само дни след като Скопие и София се споразумяха да работят за потушаване на напрежението.

През юли беше постигнато споразумение между двете страни, което позволи на Северна Македония да започне процеса за присъединяване към ЕС, след като Скопие се съгласи да въведе промени в конституцията по отношение на промяната в статута на българското малцинство. Но промените в конституцията на РСМ изискват мнозинство от две трети в парламента, което в момента не е възможно. Заради това няма напредък в процеса на присъединяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!