ЕС съди Обединеното кралство заради отказа да посочи еврокомисар

OFFNews 14 ноември 2019 в 21:43 1630 0

ЕС започва съдебно дело срещу Великобритания заради отказа на Лондон да назначи кандидат за еврокомисар въпреки отлагането на Брекзит, съобщи БТА.

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, „изпрати официално писмо до Обединеното кралство за нарушаване на задълженията си по договора с ЕС, като не предложи кандидат за поста еврокомисар“, се казва в изявлението.

Този ход, известен на европейски жаргон като процедура за нарушение, е начало на дълъг процес, включващ няколко предупреждения, но това в крайна сметка може да доведе до присъда срещу Великобритания от най-висшия съд в ЕС за принудително изпълнение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на два пъти е писала до премиера Борис Джонсън да предложи комисар.

Бившият министър на отбраната на Германия се надяваше да оглави 28-членния екип от висши служители на всяка от страните-членки на ЕС навреме, за да може нейната комисия да встъпи в длъжност на 1 декември. Но Лондон уведоми ЕС в сряда след много закъснение, че няма да определи британски член на своя най-висш екип преди парламентарните избори на 12 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови