ЕС ще започне преговори с Албания и Македония за членство, но неясно кога

Даниела Добрева 24 март 2020 в 17:15 2032 0

Европейският съюз ще започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, но засега няма още дата. Това политическо решение беше взето днес на съвета "Общи въпроси", съобщи БНР.

Хърватският държавен секретар по европейските въпроси Андрея Метелко Згомбич, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че решението ще трябва да приключи официално чрез писмена процедура, както и да бъде одобрено на заседанието на държавните и правителствени ръководители в четвъртък.

Тя определи новината като историческа за двете страни и добави, че по този начин се изпраща много силно политическо послание на всички шест страни от Западните Балкани.

На въпрос на "Хоризонт" дали има определена дата за начало на преговорите, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей отговори отрицателни и добави, че всичко ще зависи от постиженията на кандидатките. "Може първо да започне Северна Македония, може и Албания. Всичко е въпрос на изпълнение на критериите и реформите", заяви той.

Европейски медии твърдят, че окончателното съгласие е постигнато снощи, след като Франция, Испания, Нидерландия, Дания и Германия внесли допълнителни положения в предложеното решение, което ще бъде потвърдено на срещата на високо равнище на ЕС, съобщи БТА.

Уважени са исканията на Гърция да бъдат внесени гаранции, че ще бъдат спазвани правата на гръцкото малцинство в Албания и то няма да бъде дискриминирано при вписването на имуществото му в кадастрите.

Съгласуваните решения съдържат и становища за новата методология на процеса на преговори за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!