Екзитпол: Настоящият държавен глава Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори в Румъния

OFFNews 10 ноември 2019 в 22:13 2823 0

Клаус Йоханис, Румъния

Снимка presidency.ro

Румънският държавен глава Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори днес и вероятно ще се изправи на балотаж срещу бившия премиер Виорика Дънчила на 24 ноември.

Това сочат данни от допитвания на излизане от избирателните секции в Румъния, съобщават румънските и световните информационни агенции, предаде БТА.

Според екзитпол на социологическите агенции Курс и Авангард Клаус Йоханис е спечелил 39% от гласовете, а Виорика Дънчила - 22,5 на сто.

На трето място с 16,4% се класира лидерът на третата парламентарна сила "Съюз за спасение на Румъния" Дан Барна, а на четвърто - независимият кандидат Мирча Дякону със 7,9 на сто.

Според екзитпол на агенция ИРЕС, цитиран от Ройтерс, Йоханис е получил 38,7 процента, следван от Дънчила с 22 на сто. Дан Барна отново е на трето място с 16,1 процента.

Данните на Централното избирателно бюро, което се очаква да съобщи първи официални резултати от вота в понеделник сутринта, показаха избирателна активност от 48 процента. Румънците, живеещи в чужбина, демонстрираха висока активност - около 660 000 души са гласували през трите дни, в които можеха да направят това. Ройтерс отбелязва, че гласовете на диаспората не са включени в данните от екзитпол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови