Елена Йончева срещу Китай: Поиска достъп на европейски наблюдатели до уйгурския регион

OFFNews 19 декември 2019 в 12:11 2023 0

Евродепутатът Елена Йончева от Групата на социалистите и демократите изрази загриженост относно злоупотребите и нарушенията на човешките права в китайския автономен регион Синцзян-Уйгур по време на дебат във връзка с положението на уйгурите в Китай (аферата „Чайна кейбълс“).

Дискусията бе в Европейския парламент в Страсбург.  

Според Йончева в автономния регион се наблюдават груби нарушения на правата на човека, масово видеонаблюдение и интерниране на над 1000 000 уйгури и други етнически малцинства.

„Считам, че решението на проблемите може да бъде намерено само в рамките на гарантирането на равни законни права на малцинствата от демократичното върховенство на закона“, заяви тя.

Според Йончева България е положителен пример за защита на етнически и религиозни малцинства. Тя изрази надежда, че Китайската народна република, страна с древни традиции и култура, и страна с голям потенциал, ще намери начин да защитава, утвърждава и гарантира правата на човека на всички етнически малцинства на своята територия.

Елена Йончева завърши своето изказване с призив КНР да осигури на европейските журналисти и наблюдатели да имат достъп до Синдзян-уйгурския автономен регион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови