Ердоган забрани мигранти да прекосяват Егейско море. Гърция обяви, че споразумението на ЕС с Турция е мъртво

OFFNews 07 март 2020 в 13:14 8948 0

Снимка ЕПА

Кириакос Мицотакис

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди на службата за брегова охрана да спира мигрантите и да не им позволява да прекосяват Егейско море, предаде Франс прес, цитира от БТА.

"По нареждане на президента. . . няма да се дава никакво позволение на мигранти да прекосяват Егейско море заради опасностите, които крие това", съобщи бреговата охрана, цитирана от Анадолската агенция.

В същото време гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред Си Ен Ен, че споразумението между ЕС и Турция, което ограничаваше от 2016 г. притока на мигранти и бежанци в Европа, е мъртво.

"Нека бъдем честни - споразумението е мъртво. Мъртво е, защото Турция реши да го наруши заради случващото се в Сирия", каза той.

Хиляди мигранти се струпаха по гръцко-турската граница, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че страната му повече няма да им пречи да влязат в Европа.

Той направи това изявление, след като няколко десетки турски военни бяха убити при въздушна бомбардировка в Сирия.

Гръцките сили за сигурност осуетиха след това най-малко 39 000 опита за пресичане на границата.

Турция прие през 2016 г. да не пропуска повече мигранти към Европа в замяна на 6 милиарда евро. Но Анкара смята, че други условия по споразумението, включително облекчаването на визовия режим и въвеждането на някои търговски правила, не са били спазени.

Мицотакис каза, че Турция не спазва задължението си да държи на своя територия кандидатите за убежище, а точно обратното - помага им в опитите да влязат в Гърция. Той допълни, че Гърция има право да защитава суверенните си граници.

Днес край граничния пункт "Пазаркуле" е спокойно, съобщава БНР. При вчерашните опити за преминаване на турско-гръцката граница са били ранени мигранти и бежанци, но все още не може да се потвърди броят им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови