Евродепутатите искат извънреден фонд за медиите, защото приходите от реклама намаляват с до 80%

OFFNews 21 април 2020 в 21:10 1503 0

Европейските средства трябва да достигнат до медиите и творческите сектори, настояват евродепутатите от Комисията по култура и образование в писмо до еврокомисарите Тиери Бретон и Мария Габриел.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да проучи възможностите за извънреден фонд за подкрепа на медиите и сектора на печата, като за целта се мобилизират средства, които не могат да бъдат изразходвани по други програми поради пандемията от COVID-19.

Секторите на медиите и печата в момента играят решаваща роля в предоставянето на точна информация и задълбочен анализ. Те са критичен антидот срещу фалшивите новини и дезинформацията. Необходима е подкрепа за медиите, където приходите от реклама намаляват с до 80% в някои държави членки, казват членовете на ЕП.

Същевременно евродепутатите изтъкват, че в културния и творческия сектор са заети множество самостоятелни творци, малки и средни предприятия, както и благотворителни организации. Техният статут често затруднява участието им в национални или европейски схеми за подпомагане.

За да се гарантира, че средствата на ЕС достигат до сектора, евродепутатите призовават Европейската комисия да увеличи обема на механизма за гарантиране на културния и творческия сектор (програма Creative Europe), като го допълни от бюджета за 2021 г. или прехвърли средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews