Евродепутатите настояват за специална бюждетна линия за туристическия бранш

OFFNews 22 април 2020 в 10:06 1307 0

Евродепутатите настояваха за ясно очертан план за помощ на туристическия сектор, предаде БТА.

Целта е да бъде представен план за възстановяване и всеобхватно финансиране чрез дългосрочния бюджет на ЕС, да се въведе яснота за пътуванията през летните месеци и да се защитят правата на пътниците.

Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) настоятелно призова Европейската комисия да изготви план за действие за подпомагане на туристическия сектор да преодолее кризата.

Членовете на ЕП още веднъж настояха пред еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон за конкретни мерки, финансиране, засилена координация на ниво ЕС и целенасочена пътна карта. Искането за специфичен за сектора план за възстановяване и стратегия беше подкрепено от целия политически спектър в рамките на комисията TRAN.

Бретон призна, че туризмът е бил първият сектор, засегнат от коронавируса и е вероятно най-бавно да се възстанови от кризата. Освен осигуряването на защита чрез краткосрочно финансиране, еврокомисарят заяви, че туризмът трябва да се възползва в голяма степен от дългосрочните планове за възстановяване при кризи, които ще бъдат финансирани чрез следващия дългосрочен бюджет на ЕС (2021-2027 г.). Той изрази подкрепата си за идеята за специална бюджетна линия "с дълбочината и мощта, необходими за преодоляването на тази криза от сектора".

Някои евродепутати също така поискаха по-голяма сигурност по отношение на ограниченията за пътуване и движение, които е възможно да продължат през следващите месеци, включително възможни забрани за посещение на плажове поради правилата за социално дистанциране. 

По въпросите за правата на пътниците и ваучерите, предлагани от компаниите в замяна на анулирани резервации, комисарят увери евродепутатите, че правата на пътниците остават защитени и държавите членки вече могат да подкрепят туристическия си бизнес, като предоставят ликвидност на компаниите, включително за посрещане на исканията на пътниците за възстановяване на разходите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови