Франция привика турския посланик заради думи на Ердоган

OFFNews 30 ноември 2019 в 13:31 1860 0

Снимка БГНЕС

Посланикът на Турция във Франция беше повикан във френското външно министерство, за да обясни изявление на турския президент Реджеп Ердоган, окачествено от Париж като обида. По повод думите на фернския държавен глава Еманюел Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт, Ердоган му препоръча да провери дали самият той не е в такова състояние.

Напрежението между Париж и Анкара се засили заради турската военна операция в Сирия и ролята й в НАТО, който също участва в борбата срещу "Ислямска държава".

Оплаквайки се от липсата на американско лидерство, Макрон заяви, че НАТО е в мозъчна смърт и критикува турската операция. Ердоган реагира, препоръчвайки му "да провери дали самият той не е в мозъчна смърт“ и подчерта, че не зависи от Франция дали Турция ще остане член на НАТО.

Френското външно министерство заяви, че турският посланик е бил повикан, за да обясни "неприемливи изявления, които нямат място във френско-турските отношения и не могат да заменят необходимия диалог между страните".

И двамата президенти ще присъстват на срещата на върха на НАТО следващата седмица. Междувременно в североизточна Сирия започна поредното съвместно патрулиране на руската военна полиция и турските въоръжени сили, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови