Френският премиер Едуар Филип подаде оставка

OFFNews 03 юли 2020 в 11:12 1815 0

Снимка Wikimedia

Френският премиер Едуар Филип подаде оставка, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес. С него се оттегля и цялото правителство.

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

В четвъртък президентът Еманюел Макрон заяви, че ще има "нов екип" на правителството, но не уточни дали Едуар Филип ще остане министър-председател.

"Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип", обяви Макрон, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета.

Говорейки за Филип, който спечели изборите за кмет на Хавър в неделя, президентът подчерта, че министър-председателят е свършил "чудесна работа".

"Проведохме важни исторически реформи - често в много трудни условия. Той провежда важни реформи и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република", каза френският лидер.

Макрон подчерта, че една от важните промени, които иска да направи през последните две години от мандата си, е коренна промяна на пенсионната реформа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови