Фронтекс повиши нивото на готовност до високо

OFFNews 01 март 2020 в 16:24 2621 0

Европейската агенция за контрол на границите Фронтекс разположи подкрепления и повиши равнището си на готовност до "високо" по границите с Турция, предаде Франс прес.

"Повишихме равнището на готовност по всички граници с Турция до "високо", заяви говорителка на Фронтекс.

"Получихме искане за допълнителна помощ от Гърция. Вече взехме мерки за повторно разполагане на техническо оборудване и допълнителни граничари в Гърция", добави тя.

Еврокомисарят по миграцията Маргаритис Схинас съобщи в Twitter, че е поискал свикване на спешно заседание на министрите на вътрешните работи на страните членки, за да обсъдят ситуацията, възникнала след като Турция отвори границите си към Гърция и България. Анкара позволява на хиляди мигранти и бежанци да преминат свободно границата на път за Европа, припомня АФП, като отбелязва, че по този начин турският президент Реджеп Тайип Ердоган оказва натиск над ЕС и страните членки на НАТО, за да получи подкрепата им за операциите си в Сирия.

В комюникето на Фронтекс се подчертава, че агенцията следи внимателно ситуацията по турско-гръцката и турско-българската граници. "Обмисляме други начини за оказване на подкрепа на страните от ЕС, граничещи с Турция", добавя европейската гранична служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови