"Гардиън": Бойко Борисов може да бъде разследван за заплаха да ''изгори'' евродепутат

OFFNews 25 юни 2020 в 18:15 121171 7

Евродепутат от България поиска разследване на скандален запис, в който мъж, чийто глас звучи като на премиера на страната Бойко Борисов се заканва да я „изгори“, пише Гардиън.

Британското издание представя Елена Йончева като "бивша журналистка, която е участвала в кампания за разкриване на корупция в правителството". Според нея държавното обвинение трябва да проучи седемминутния запис, който е чут от повече от милион българи от момента на анонимното му публикуване в YouTube и други социални медии.

"Гардиън" уточнява, че Борисов постави под съмнение автентичността на лентата и предположи, че тя е deep fake - обработка и редакция на различни изказвания и че Борисов е казал, че няма да иска разследване, тъй като няма такова нещо като лоша реклама.

България е най-корумпираната държава в ЕС, според Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки, посочва британският вестник и припомня миналото на премиера Борисов като бодигард на комунистическия лидер на България Тодор Живков.

Той е министър-председател вече повече от 10 години, през които дясноцентристкото му правителство се сблъска с поредица от корупционни скандали, пише още Гардиън.

Изданието припомня, че съвсем наскоро на Борисов се наложи да отрича обвинения, че не участва в международна схема за пране на пари, след като испанският вестник El Periodico съобщи, че каталунската полиция го разследва заради такива обвинения, първоначално повдигнати от Йончева.

В записа, който изтече на 12 юни, се чува човек, който звучи като Борисов, който дискутира партийни и правителствени теми и заявява, че е готов да пожертва своя зам.-министър на икономиката си Александър Манолев, ако може да " изгори Елена Йончева”. По-късно Манолев беше обвинен по подозрение, че е използвал пари от еврофондовете, за да си построи имение.

Въпросният запис се появи малко преди до медиите в България да бъдат изпратени снимки, на които Борисов е заспал с пистолет на нощното шкафче, чието чекмедже е пълно с пари и злато.

Той призна, че снимката, на която спи в резиденцията си, може да е истинска, но предположи, че изображението на парите е било инсценирано. Борисов обвини и президента на България Румен Радев, негов политически конкурент, че е използвал дрон, за да го снима. Държавният глава от своя страна отхвърли обвинението като фантазия, разказва скандала Гардиън.

Йончева, член на Българската социалистическа партия, която подкрепя президента, заяви, че прокуратурата на България трябва да разследва аудиозаписа и снимките, но не е уверена, че такова разследване ще бъде задълбочено.

Записът е направен преди миналогодишните избори за Европейски парламент, в които участва Йончева.

"Гардиън" посочва, че някои български медии са замесили Йончева в скандала, според който бащата на бившия ѝ приятел е получил средства от ЕС по същата програма, заради която бяха повдигнати обвинения на Манолев.

„Не го познавах тогава. По това време бях журналист, така че не можех да използвам политическо влияние. Но по време на предизборната кампания за Европейския парламент се опитаха да го използват, за да ме оклеветят", обяснява Йончева.

Според нея скандалът разкрива лошото управление в България.

"Страхувам се! Когато чуеш премиера да казва, че ще те изгори, разбира се, няма как да не се страхуваш", каза Йончева.

Според нея обясненията на премиера по казуса са доста объркани и че смята за важно българската прокуратура да разследва този запис.

„Чуваме в лентата да говори за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, вероятно на българския премиер, казва, че ще разбие собственик на компания. Искам да му да му размажа на тоя физиономията. Проблемът не съм аз или въпросната компания, а как се управлява тази страна", казва Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

6

Рабиндранат Тагор

28.06 2020 в 17:27

Боко не може да бъде разследван. Щото няма кой!

23293

5

Стефан

28.06 2020 в 05:37

"Евродепутат", или "евродепутатКа"?
Вижда ми се сексизъм.
Освен неграмотност.

3810

4

Пенчо бре

26.06 2020 в 13:24

Нали като го "разследваха" за "Ало, Ваньо", се установи, че си бил направил самокритика. Пацо дел Терасо Валенсиано..

705

3

order

26.06 2020 в 07:24

https://www.actualno.com/prasspressgallery/345475

10372

2

elbarbudo

25.06 2020 в 20:22

кой ще го разследва?

705

1

order

25.06 2020 в 19:21

Давай Ленче....бръсни на сухо тоя ТУЛУП!!!!