Гърция се готви за нова мигрантска криза

OFFNews 28 май 2020 в 09:29 2522 0

Гърция се готви за нова мигрантска вълна, която ще дойде от турската страна на североизточната граница, предаде гръцкото издание "Kathimerini".

Ръководството на гръцката полиция е взело решение да засили защитните си сили, като осигури в района още полицаи. 

Нови 14 отряда за борба с безредиците ще бъдат изпратени към границата край река Марица. По искане на полицията ще бъдат прехвърлени към реката и 125 служители от различни служби в цяла Гърция, за да се засилят граничните патрули и да предотвратят "възможно нови масови навлизания на мигранти". 

"Няма нищо извънредно, което ни безпокои, това, което ни безпокои винаги, е нашата сигурност", посочи гръцкият министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис.

Той уточни, че 400-те полицаи ще бъдат разположени в района на река Марица, какъвто беше случаят преди три месеца, когато се стигна до ескалация на напрежението с Турция.

Вчера гръцкият военен министър Никос Панагиотопулос коментира, че Атина е наясно с "някои изявления, които подсказват, че ние ще се изправим отново пред натиск на границите, особено на нашите сухоземни граници".

Преди дни южната ни съседка каза, че възнамерява да разшири оградата на границата си с Турция по река Марица, за да избегне повторно напрежение като това през март месец, когато хиляди мигранти се опитаха да пробият загражденията и да влязат на територията на Европейския съюз. Турското правителство добави, че се изисква "техническа координация" и че няма да позволи никакъв "свършен факт" на границата. От своя страна Гърция каза, че не е задължена да се консултира с Турция за инфраструктурата по границата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!