Гърция ще пуска българи без карантина от утрe, Испания след седмица

OFFNews 14 юни 2020 в 18:19 5541 0

Снимка pikist.com

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12.00 ч. на обяд на 15 юни т.г., съобщи МВнР.

По информация на българското посолство в Атина, при влизане в страната гръцките гранични служители ще предоставят по тяхна преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинацията на пътуването. На произволен принцип ще бъдат вземани и проби за коронавирус. При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина. В такъв случай от МВнР препоръчват на българските граждани да се връщат в България от границата.

От 15 юни летищата в Атина и в Солун започват да приемат международни полети.

Испания възстановява свободното движение до и от всички страни от Европейския съюз от 21 юни с изключение на сухоземната граница с Португалия, контролът по която ще отпадне на 1 юли, обяви днес испанският премиер Педро Санчес.

Датата съвпада с отменянето в Испания на извънредното положение, дало възможност в средата на март да бъдат наложени най-строгите карантинни мерки в света заради коронавируса, и с края на започналия в средата на май процес на постепенно отпадане на ограниченията.

Както и другите страни от ЕС, от 1 юли Испания ще започне да отваря отново границите си за пътници от неевропейски страни, в които ситуацията с епидемията е "подобна или по-благоприятна", отколкото в ЕС, уточни Санчес.

Макар епидемията в страната да е под контрол, испанските власти се боят че отварянето на границите може да доведе до нови огнища на зараза. "Това е критичен момент, но ние сме подготвени за него, особено по отношение на откриването на нови случаи", увери испанският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови