Германия готова да свали мерките и да ги върне, ако има над 50 заразени на 100 000

OFFNews 06 май 2020 в 11:33 3201 0

Снимка Pixabay

Германското федерално правителство е решено да облекчи ограниченията срещу коронавируса, но ще остане бдително в случай на поява на нови инфекции, тъй като най-високопоставеният представител на страната по контрола върху болестите предупреди, че има вероятност от втора и трета вълна от инфекции, предаде БТА.

Канцлерът Ангела Меркел и ръководителите на 16-те провинциални правителства ще проведат телеконферентен разговор днес следобед и се очаква да постигнат съгласие за общото облекчаване на ограниченията, въведени, за да се спре разпространението на вируса. Това става ясно от проекторешение, с което се е запознала агенция ДПА.

Федералното правителство иска да запази забраната за големи публични събития най-малко до края на август. Провинциите са тези, които ще решават и съдбата на театрите, концертните зали, клубовете, дискотеките и спортните зали.

Берлин също така подкрепя повторното отваряне на всички магазини в цялата страна, независимо от техния размер, но при спазване на строга хигиена и протоколи за социално дистанциране. Властите в 16-те провинции ще решат дали да отворят ресторанти, кафенета, барове и хотели. Регионалните министри на икономиката вече се споразумяха за подновяване на работата на гастрономическия сектор от 9 май.

Федералното правителство предвижда всички ученици от цялата страна да се върнат в клас на етапи до лятната ваканция, при стриктни инструкции, за да се предпазят децата.

Правителството е готово да одобри подновяването на професионалните футболни мачове в Бундеслигата и втора дивизия в средата на май, предшествани от двуседмична карантина, вероятно на тренировъчен лагер.

Вездесъщото правило за социално разстояние на 1,5 метра, което е неизменна част от германския обществен живот от средата на март, трябва да остане в сила.

Това допълнително облекчаване на мерките е станало възможно, защото след първия етап на разхлабване, започнал на 20 април, броят на новите инфекции с коронавирус е останал стабилен и до днес не се забелязва нова вълна, се подчертава в текста, цитиран от Франс прес.

Но проектът отбелязва, че ако новите случаи на Ковид-19 се повишат до над 50 инфекции на 100 000 жители за седемдневен период, антивирусните мерки трябва отново да се засилят.

Вчера Лотар Вилер, ръководител на института "Роберт Кох", заяви пред репортери в Берлин, че втора вълна на коронавируса ще има със сигурност, отбелязвайки, че мнозинството експерти споделят това убеждение, а мнозина очакват и трета вълна ,
"Това е пандемия. И при пандемия този вирус ще предизвика заболяване, докато 60-70 на сто от населението не се зарази", каза Вилер пред репортери в Берлин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови