Германия забранява наемането на временни работници в кланиците

OFFNews 21 май 2020 в 08:02 3903 0

Германия забранява наемането на временни работници в кланиците след като много от месопреработвателните заводи в страната се превърнаха в огнища на коронавирус, съобщи БНТ.

Стотици са положителните проби, които бяха установени след масово тестване на работещите, основната част от които са от България и Румъния.

Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 хиляди евро.

През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но работниците, заети в селското стопанство, са сред малкото изключения.

Въпросът за лошите условия в цеховете за пакетиране на месо възникна след появата на огнище на зараза в западния град Мюнстер. Повече от 100 заразени има и в две кланици във Франция.

В края на април беше открито друго огнище в месопреработвателен завод в южния щат Баден-Вюртенберг, където заразени бяха около 200 чуждестранни работници.

Между 17 и 20 хиляди работници във всички 35 кланици в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат тествани за коронавирус, каза тогава регионалният здравен министър.

В началото на май се появи информация за заразени българи в кланица в град Косфелд. Според публикации в местните медии инфектирани са предимно българи, румънци и поляци.

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман потвърди, че заразените са предимно работници от България и Румъния, а като възможна причина за разпространението на вируса той посочи тесните квартири, в които спят по много хора.

Вчера след среща с румънската си колежка Виолета Александру министърът на труда на Германия съобщи, че е запознат с вътрешните дебати в България и Румъния по случаите и призна, че се чувства засрамен от условията на труд в кланиците. 

"Наша отговорност е работниците от всички части на Европа да имат еднаква защита и права като германските работници", каза той след срещата с Александру.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови