Германия забранява терапията за промяна на хомосексуалността

OFFNews 05 ноември 2019 в 13:01 2232 0

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изготвя законопроект, с който да се забрани репаративна терапия, прилагана с цел да се "поправи" сексуалната ориентация, предаде "Дойче веле".

"Хомосексуалността не е болест", категоричен е Шпан.

Законопроектът предвижда терапията да не се прилага на младежи под 18-годишна възраст. Пълнолетните, които сами са решили да се подложат на този вид интервенция, ще имат право, стига да не са под влиянието на измама, заплаха, заблуда или принуда. Непълнолетните граждани между 16 и 18 г. също биха могли да преминат терапия, но само ако лекарят е доказал, че те добре осъзнават произтичащите от нея рискове. Нарушението на тези указания ще се санкционира с високи глоби или дори лишаване от свобода до една година.

Министърът допълни, че терапията за "поправяне" трябва да се забрани дотолкова, доколкото е възможно, защото често предизвиква психически и физически страдания. "Прави човека болен, а не здрав", заяви Шпан. 

По думите му законопроектът е "важен обществен сигнал" за всички, които имат трудности да приемат хомосексуалната си ориентация. Министърът планира освен това да забрани рекламата на този вид терапия.

По данни на фондация "Магнус Хиршфелд" в Германия ежегодно на този вид терапия се подлагат около 1000 души. Тя може да доведе до силен стрес, депресия и сериозни психични разстройства и дори може да повиши риска от самоубийство, смятат от Министерството на здравеопазването. Доказателства за ефективността на тази терапия няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови