Главата на Англиканската църква е бил доброволец в болница

OFFNews 13 май 2020 в 08:55 2755 0

Духовният глава на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри, Джъстин Уелби тайно е работил като доброволец в лондонска болница по време на карантината, въведена във Великобритания заради коронавируса. Това съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

По информация на изданието 64-годишният духовник е преминал специални курсове за правилно боравене със средства за индивидуална защита и работа с инфектирани хора. След това той е започнал да посещава болница "Сейнт Томас", която се намира близо до резиденцията му. В същата болница премиерът Борис Джонсън се лекуваше от COVID-19 няколко седмици. Вестникът уточнява, че архиепископът не е контактувал с премиера в лечебното заведение.

От самото начало на карантината Уелби доброволно е започнал да служи като капелан в болницата и заедно с други свещеници е давал утеха на болните и умиращите, посочва анонимен източник, цитиран от "Дейли телеграф".

Формално глава на Англиканската църква е кралица Елизабет Втора.

Църквите във Великобритания са затворени заради епидемията още от средата на март. От 23 март в страната са в сила строги ограничителни мерки, които от днес започват леко да се смекчават.

Духовният глава на Англиканската църква Джъстин Уелби е бивш бизнесмен. Завършил е Итън Колидж и Тринити Колидж в Кембридж. Първоначално работи във френската петролна компания Елф Акитен и след 11 години в Париж, през 1984 г. се завръща в Лондон като финансов мениджър на компанията Ентърпрайз ойл. Работил е и в петролната промишленост в Нигерия. През 1987 г. решава за прекрати дейността си в петролния бизнес, и след обучение в колежа "Сейнт Джон" в Дърхам е ръкоположен за свещеник.

Уелби е женен и има пет деца. Подкрепя идеята жени да бъдат ръкополагани за епископи, но категорично е против еднополовите бракове.

По последни данни броят на заразените с коронавируса във Великобритания достига 226 000, а над 32 600 са починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови