Гръцки кметове настояват с подписка да бъдат отворени всички пунктове с България

OFFNews 07 юли 2020 в 12:51 1784 0

22-ма кметове от Северна Гърция излязоха с протестна петиция, с която искат незабавно да се отварят граничните пунктове в България, предаде БНР. 

За последното денонощие 36 нови случая на заразени с вируса са регистрирани на "Кулата - Промахон".

"Отворете незабавно всички гранични пунктове с България", се посочва в официално обръщение към гръцкото правителство, публикувано днес в медиите.

На извънредно заседание 22-ма кметове са подписали искане за възстановяване на режима за преминаване на туристи от всички гранични пунктове с България.

"Не виждаме логика в решението да оставите отворен само граничния пункт "Кулата-Промахон", посочват те и допълват, че са получили обяснение, че не могат да се осигурят екипи, които да проверяват баркодовете на влизащите туристи от други страни.

В искането се настоява незабавна реакция на всички министри, свързани с това решение и спешна намеса на всички депутати от областта.

В неделя гръцкото правителство затвори всички пунктове за влизане в страната, като остави единствено "Кулата-Промахон". От влизащите се изисква декларация, в която се посочва мястото, на което ще пребивават по време на почивката си. На границата избирателно се правят и PCR тестове. 

Затварянето на гриничните пунктове с България предизвика спиране на потока в тази част на страната и поставя на изпитание хиляди гърци, работещи в туризма, казват хотелиери. 

За последното денонощие от новите случаи на коронавирус 20 са на сръбски граждани, а 16 са на хора от други националности, преминали през "Кулата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови