Юнкер поиска повече охрана на границите и сближаване с Източна Европа

Юнкер произнесе последната реч за състоянието на Съюза в мандата си като председател на ЕК

OFFNews 12 септември 2018 в 12:29 2516 0

Снимка Reuters

Европейският съюз планира да засили охраната по границата - 10 000 граничари повече ще спират бежанци до 2020 година. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време днешната си реч за състоянието на Съюза. 

В същото време той призова за повече солидарност и настоя за разкриване на пътища за законна миграция, за да бъдат привлечени по този начин квалифицирани чужденци.

Юнкер поиска  бързо приемане на промените в миграционното законодателство и настоя отношенията с Африка да се превърнат в равнопоставени

"Не трябва да разглеждаме отношенията с Африка само през предоставянето на средства за развитие, това е унизително", коментира той и допълни, че Африка няма нужда от благотворителност, а от сътрудничество с ЕС.

По този повод ще бъде предложен план за инвестиции за 24 милиарда евро в Африка, както и разширяване на приема на африкански студенти в ЕС. По думите му ЕК планира и да предложи план за разкриването на 10 млн. работни места за африканци в техните страни в следващите 5 години. 

Той поиска и да се полагат повече усилия за сближаване с Източна Европа, тъй като "този регион заслужава повече". 

"Разширяването на ЕС е успех, довел до помирение. Трябва да определим ясно отношението си към приемането на държавите от Западните Балкани, иначе други ще се намесят в непосредственото ни съседство", каза Юнкер.

Европа може да превъзмогне разликите изток-запад и север-юг. Европа е твърде малка, за да се дели. Трябва да утвърдим говоренето с един глас в международната политика, заяви той.

"Европа повече не може да разчита на вчерашните обещания. Съюзите от вчера не са за утре. Дойде часът Европа да вземе в ръце съдбата си, трябва да бъдем суверенни в международните отношения. Светът има нужда от силна и обединена Европа. Това не замества националния суверенитет. Европейският суверенитет никога няма да бъде насочен срещу други. Европа няма да бъде никога крепост, загърбила останалия свят, особено онези, които страдат. Светът е на всички, а не само на избрани", каза Юнкер.

"Европа трябва да действа като един човек. Винаги, когато ЕС говори с един глас, не са възможни изненади, добави той по повод на отношенията с новото управление в САЩ. Европа трябва да си даде по-ясна сметка за силата си - политическа, икономическа, а понякога и военна. От световен платец трябва да се превърнем в световен играч", подчерта председателят на ЕК.

В последните няколко месеца от мандата си ЕК ще предложи подход за укрепване на еврото. По думите му еврото е втората валута в света и тази позиция трябва да се подобри, защото според него е неприемливо ЕС да плаща за вноса на енергия в долари, след като едва два процента от внасяните енергоизточници идват от САЩ.

Брекзит

В речта си Юнкер спомена и предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, което трябва да се случи през март 2019 г.

След това британската страна няма да бъде просто външна за ЕС, а ще се превърне в много близък съсед и партньор, каза Юнкер, но подчерта, че въпреки това Великобритания не може да остане част от единния пазар на ЕС и няма да има същите привилегии като държавите членки. 

Избори за ЕП

По повод предстоящите избори за Европейски парламент Юнкер заяви, че трябва да се гарантира те да са свободни и честни. Заради това ЕК предлага нови правила за защита на изборния процес от манипулации. 

Сред мерките са по-голяма прозрачност на политическата реклама онлайн, възможност за налагане на санкции за незаконно използване на лични данни с цел да се повлияе умишлено върху резултата от европейските избори.

На фона на предстоящите избори Юнкер посочи, че патриотизмът е ценност, когато не е срещу други. Патриотизмът, който търси виновници, без да посочва решенията, няма място в ЕС, добави той.

Тероризъм и Европейска прокуратура

"Европейците очакват от ЕС да гарантира тяхната безопасност. Ето защо днес Комисията предлага разширяване на задачите на новосъздадената Европейска прокуратура с цел включване на борбата срещу терористичните престъпления. Трябва да сме в състояние да преследваме терористите по наказателен ред по-координирано в целия Съюз. Терористите не познават граници. Не трябва да ставаме неволни техни съучастници поради неспособността си да си сътрудничим", каза още Юнкер.

ЕК ще предложи и нови правила за премахване на терористичното съдържание от интернет - "в рамките на един час - критичният период, през който се нанасят най-големите щети".

Всички интернет платформи, които желаят да предлагат услугите си в ЕС, ще трябва да се съобразяват с ясни правила за предотвратяване на злоупотреби с техните услуги с цел разпространение на терористично съдържание. Освен това ще бъдат въведени надеждни предпазни механизми за закрила на свободата на словото в интернет, с които ще се гарантира, че се премахва единствено терористично съдържание.

ЕК предлага да има засилено сътрудничество между доставчиците на хостинг услуги, държавите членки и Европол. От доставчиците на услуги и държавите членки ще се изисква да определят звена за контакт, които да са на разположение денонощно, за да улесняват проследяването на заповедите за премахване и сигналите за незаконно съдържание в интернет. Държавите членки ще трябва да въведат и строги санкции за непремахване на терористично съдържание.

Юнкер подчерта, че в следващите месеци очаква да заработи изцяло планът за европейската отбрана. "Не военизираме ЕС, а искаме да станем по-отговорни и самостоятелни. Само така можем да защитим гражданите от външните и вътрешните заплахи, както и работните им места", поясни той.

Борба с финансовите измами

ЕК предлага още да се засили надзорът върху финансовите институции на ЕС за по-успешна борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Комисията предлага правомощията за борба с изпирането на пари по отношение на финансовия сектор да бъдат съсредоточени в рамките на Европейския банков орган и неговите пълномощия да бъдат засилени, за да се гарантира извършването на ефективен и последователен надзор от страна на всички съответни органи по отношение на риска от изпиране на пари, както и сътрудничеството и обменът на информация между съответните компетентни органи.

Лятно часово време

Юнкер призова за отмяна на промените в часовото време. Дори и да бъде отменена общата промяна между лятно и зимно часово време обаче, всяка държава остава в правото си да прецени дали да сменя часа според сезона, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови