Юнкер свика извънредна среща за мигрантите в неделя

OFFNews 20 юни 2018 в 16:23 2379 0

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика в неделя в Брюксел правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Свиквам неофициална работна среща по въпросите на миграцията и даването на убежище в Брюксел в неделя, за да се работи с група държавни или правителствени ръководители на страните членки, заинтересувани от намиране на европейски решения преди предстоящото заседание на Европейския съвет", написа Юнкер в Туитър. В срещата ще участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

Тя ще се състои четири дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията. Този въпрос предизвика опасност от разцепление в управляващата коалиция на Меркел, а новото правителство в Италия засили натиска си върху други държави от ЕС да подпомагат справянето на страната с прииждащите мигранти.

Италианският всекидневник "Кориере дела сера" първи съобщи за срещата, в която България и Австрия ще участват като настоящ и следващ ротационен председател на Европейския съвет.

В неделя Германия ще представи на останалите държави своя компромис по миграцията, каза висш представител на гръцкото правителство, цитиран от германския многотиражен в. "Билд".

Междувременно италианският президент Серджо Матарела заяви, че само обединен ЕС може да се справи с пристигащите бежанци, като "международната общност трябва да работи със споделени и дългосрочни политически решения, за да се справи с явлението, което обхваща целия свят. Особено ЕС трябва да знае как да се намесва, без да прехвърля на страните, където мигрантите най-напред са пристигнали, отговорността да се изправят пред извънредната ситуация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови