Искат съд за Еди Рама заради последствията от земетресението в Албания

OFFNews 02 декември 2019 в 11:45 2515 0

Зам.-председателят на опозиционното "Социалистическо движение за интеграция" (СДИ) Петрит Васили обяви, че премиерът на Албания Еди Рама трябва да понесе съдебна отговорност за загиналите в поредицата земетресения, които разтърсиха страната.

Причината е, че Рама е трябвало да вземе мерки според закона след труса от 21 септември 2019 г., които да предотвратят загубата на животи в бъдещи подобни бедствия, пише тиранското издание Albania Daily News, цитирано от "Фокус".

Васили обясни, че трусовете от 26 ноември и щетите от тях са можели да бъдат предотвратени, ако бяха взети предвид предупрежденията след земетресенията от 21 септември. Според него обаче дори след септемврийското земетресение с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер Рама не го е направил.

„Премиерът Еди Рама днес е обвинен след разрушителното земетресение от 26 ноември. Това земетресение e хроника на бедствие, за което предупреждаваме след 21 септември, когато подобен трус удари страната. Беше негова директна отговорност да вземе мерки според закона, които да предотвратят загубата на толкова много човешки животи, така че той трябва да отговаря пред съда“, обяви Васили. Но не каза какво конкреткно е трябвало да направи Рама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови