Иво, българският рибар в Англия, който харесва Брекзит

Георги Ангелов 07 февруари 2020 в 19:32 7883 2

Иво в кадър от предаването на BBC

Български рибар, живеещ и работещ в английското графство Корнуол, обясни в предаване на Би Би Си 2, че е „за“ Брекзит, защото смята, че в дългосрочен план това е най-правилното решение за Обединеното кралство. Неговият английски работодател обаче смята, че ако няма работници от чужбина, свързаният с риболов бизнес трудно ще оцелее, разказва БНР.

В последния епизод от поредицата „Корнуол: Животът на рибарите“ главни действащи лица са 71-годишния англичанин Крис Бийн и неговия екипаж, в който има българин. Покрай цялата история около живота на рибарите и проблемите с риболова не е пропусната и политическата страна на въпроса с Брекзит.

За изненада на мнозина, както посочват самите автори на програмата, интервюираният на борда на рибарския траулер българин Иво задава въпроса защо някой друг трябва да контролира британските граници и британците да бъдат управлявани от някаква отдалечена бюрокрация в Брюксел и отбелязва:

„Сигурно очаквате да съм против Брекзит, но моето мнение е, че Брекзит в дългосрочен план – до 10-20 години от днес – е най-добрият избор. Великобритания винаги е била остров. Свободна от останалата част от света и трябва да остане свободна, за да контролира границите, риболова, всичко... Източноевропейците ме наричат предател, но моето съзнание ми казва, че аз вече съм 18 години в Обединеното кралство и това вече е моята страна.“

Крис Бийн, който всъщност е предложил работа на Иво, срещайки го на пазар за риба, обаче е на друго мнение. Според него без труда на чужденците и особено сега, когато броят им намалява след референдума за Брекзит, той има притеснения за бъдещето.

Бийн припомня освен това, че основният пазар за британска риба е Европа, така че ще бъде голям проблем, ако тези пазари внезапно затворят врати.

Самият Иво между другото допълва, че макар и да му харесва живота в Корнуол, той планира да се върне в България и да се присъедини към семейството си, което е решило да не живее във Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

2

опетков

08.02 2020 в 10:27

Сегашният ЕС не изпълнява уж "основния" си девиз: "Свободно движение на хора, стоки и капитали". За капитала сигурно е свободно, но за другите неща не е точно така. Справка: пакета мобилност на Макрон. Свободно, свободно, ама не съвсем.

3700

1

опетков

08.02 2020 в 10:23

Българинът, както винаги показва само своето егоистично отношение към проблема. "Аз вече съм тук и други не ми трябват". Познавам и други българи в Англия и всички те са гласували за Брекзит, вероятно поради същите подбуди. Може и да са прави англичаните, ЕС, какъвто е сега, не е този ЕС, в който са влезли преди 50г. Между другото този ЕС не оправдава напълно и надеждите на българите за рязко подобряване на качеството на живота им. Поне не на всички. А сега със "зелената стратегия" си мисля, че дори един "Булекзит" не е съвсем утопия и глупост. Стига да имахме свестни политици, без червени задници.