Кандидатът за ЕК Урсула фон дер Лайен може да получи гласове от крайната десница

OFFNews 12 юли 2019 в 13:22 1956 0

Урсула фон дер Лайен

Представители на крайната десница в Европейския парламент от групата "Идентичност и демокрация" (ИД) не отхвърлиха днес напълно възможността да подкрепят Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия.

За да гласува за Лайен, ИД настоява да се прекрати намесата на комисията във вътрешните работи на държавите от ЕС. В този обхват влиза въпросът с върховенството на закона и откриването на процедури по чл.7 от договора за ЕС, уточниха от ИД на пресконференция, посветена на заседанието на парламента следващата седмица, предаде БТА.

Засега евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП) са единствените, които твърдо заявяват, че ще гласуват във вторник за Лайен. Социалистите, "Обнови Европа" (ОЕ) и Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) очакват от Лайен писмени отговори на зададени въпроси, за да преценят в последния момент как ще гласуват, съобщиха техни представители. Социалистите уточниха, че са "отговорна група", а ЕКР отбелязаха, че е необходимо да се прояви зрялост.

За ОЕ и социалистите е от ключово значение Лайен да обещае, че ЕК ще приложи наблюдение за спазване на върховенството на закона над всички държави в ЕС. Точно на обратното мнение е групата ИД. Зелените и Европейската обединена левица днес заявиха, че няма да подкрепят Лайен.

В отговор на въпроси, свързани с възможността Лайен да бъде избрана с гласове от крайната десница, представители на ЕНП отбелязаха, че не могат да отрежат ръцете на евродепутатите от ИД, за да не гласуват. От ЕНП уточниха, че изборът ще бъде таен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови