Кипър отменя ограничителните мерки от 21 май

OFFNews 30 април 2020 в 14:24 2596 0

Кипър отменя ограничителните мерки, въведени заради COVID-19, от 21 май, обяви кипърският президент Никос Анастасиадис, предаде "Аlphanews".

Мерките ще бъдат облекчени отчасти на 4 май. 

Решението за първите два етапа за облекчаването на мерките и възстановяването на кипърската икономика бе взето по време правителствено заседание вчера. 

На 4 май, когато се възобновява работата в строителството, се отварят всички обекти за търговия на дребно (без молове), откритите пазари. От понеделник на работа се връщат и всички държавни служители.

Гражданите ще могат да излизат от домовете си по три пъти на ден. Досега те излизаха само един път. Вечерният час ще важи от 22 ч., вместо 21 ч. сега, до 6 ч. сутринта.

От понеделник се разрешават молитвите в църкви и джамии, но до 10 души.

На 11 май учениците, които завършват държавно или частно училище, се връщат в класните стаи.

Във втората фаза, която започва от 21 май, се предвижда да отпаднат всички ограничения за движението на гражданите. Тогава ще се отворят и откритите обществени пространства, паркове, площади, но отново с ограничение до 10 души. Работа ще започнат и бръснарници, фризьорски салони, и ресторанти.

От 1 юни ще бъде разрешен достъпът до плажовете.

Анастасиадис заяви, че се чувства горд от отговорността, проявена от политическите сили и социалните партньори, от отличните постижения на учените и саможертвата на здравните специалисти. Той благодари и на гражданите за тяхното "възхитителното търпение и дисциплина в безпрецедентните мерки".

По данни на университета "Джонс Хопкинс" заболелите от коронавирус са 843 случая, а починалите са 15 души.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews