Кипър предоставя на Гърция полицаи за помощ с бежанците

OFFNews 09 март 2020 в 10:37 3375 0

Кипър ще предостави на Гърция полицаи в помощ на Атина при охраняването на границата от мигрантския приток. Това съобщи кипърската информационна агенция "in Cyprus".

Говорителят на правителството Кириакос Кушиос заяви в писмено изявление, че решението е взето след дълъг телефонен разговор между президента на Кипър Никос Анастасиадес и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

По време на този разговор лидерите на двете страни са обсъдили развитието на събитията, като са отчели и миграционната политика на Турция, а също и инцидентите на гръцко-турската граница.

От днес 21 полицаи от кипърските полицейски сили за бързо реагиране ще изпълняват задължения като охрана на гръцко-турската граница, където има голямо струпване на мигранти. 

Полицейският отряд разполага с пълна екипировка за борба с безредиците. Той замина още вчера със специален полет на гръцките военновъздушни сили. 

Така Кипър се присъединява към действията на гръцките и европейските сили за опазване на подложената на натиск гръцка граница.

"Република Кипър беше задължена да изпрати помощ на Гърция", заяви Кусиос. "Не можехме да останем апатични. Чувстваме се горди, че участваме в защитата на европейските граници", добави той.

Анастасиадес и Мицотакис са приели единна позиция, която ще поддържат по време на планирания тази вечер съвместен телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Днес в Брюксел преговори ще водят Шарл Мишел с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и канцлера на Германия Ангела Меркел. 

След като Турция отвори границите си, засилен миграционен поток има и към Кипър. На заседание утре правителството на Кипър ще приеме нови, по-строги мерки за справяне с него. 

Миналата седмица Германия и Хърватия заявиха, че са готови да приемат непълнолетните бежанци, след като напрежението ескалира и бяха ранени шест човека, а един почина на гръцко-турската граница край Пазаркуле. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови