Китайците завъртяха куфарна търговия с маски заради коронавируса

Митници и местни власти национализират маските в Китай

Георги А. Ангелов 14 февруари 2020 в 12:30 3976 0

Снимка Георги А. Ангелов

Китайски пътник с ръчен багаж от кашон маски на летище Франкфурт.

Стотиците китайски пътници летящ от Европа се запасяват с кашони с медицински маски и дори ги качват на самолетите като ръчен багаж, което предизвиква опашки на скенерите за сигурност. Тази гледка се наблюдава на европейските летища, като на това във Франкфурт, което е най-натоварено в Германия и трето по този показател в Европа.

Европейският парламент изрази междувременно загриженост за случаите расистки прояви срещу китайци в Европа по време на заседанието си в Страсбург в сряда. Днес здравните министри на Съюза се събират за да обсъдят мерки за предотвратяване на епидемия в Европа. От ЕНП предложиха всички пътували от Китай да попълват анкета при влизане в Европа

За да се отворят отново фабриките, хората да се върнат на работа и коронавирусът да спре да се разпространява, Китай се нуждае от десетки милиони маски за лице всеки ден. Тълпи от паникьосани купувачи в Китай са изчистили рафтовете на маски в Китай и Хонконг още преди седмици.

Дори да работи с пълен капацитет, Китай може да прави само 20 милиона на ден, което не е близо до задоволяване на нуждите на 776 милиона, които бавно се връщат на работа, съобщи Bloomberg. Що се отнася до хирургически маски и N95 маски (които осигуряват по-добра защита), Китай може да произвежда само около 2,2 милиона и 600 000 ежедневно. Страната има приблизително 12 милиона медицински специалисти. В същото време най-големите китайски производители на маски продължават да изнасят продукцията си, тъй като имат договори.

Според публикация в Туитър на @itrulyknowchina някои от регионалните правителства в Китай, са взели инициативата в свои ръце и са наредили на частни бизнеси, базирани на тяхна територия да доставят маски. Местните власти на Дали и митниците дори конфискуват всички маските, които минават през града. Въпреки, че те би трябвало да бъдат изпратени до най-засегната провинция провинция Хубей и нейния главен административен град Ухан откъдето тръгна заразата с новия коронавирус, маските са раздадени в Дали, твърди потребителят, като показва кореспонденция между общините.

От други документи се вижда, че конфискуването на големи количества маски е практика и в други области, като в морския Qingdao в провинция Shandong.

Броят на жертвите на новия коронавирус в провинция Хубей се увеличава. По данни на местните власти от 13 февруари починалите досега са най-малко 1355. Има 14 840 нови случая на заразени в тази централна провинция, огнище на епидемията от вирусна пневмония, с което общият брой на заболелите достигна близо 60 000. Бумът е резултат от нов метод за диагностициране, след като само преди ден китайските здравни власти съобщиха, че епидемията може да бъде овладяна до април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови