Клаус Йоханис отново е президент на Румъния

OFFNews 24 ноември 2019 в 22:04 3663 0

Клаус Йоханис, Румъния

Снимка presidency.ro

Настоящият държавен глава на Румъния Клаус Йоханис разгромява доскорошния премиер от социалдемократическата партия Виорика Дънчила с над 64% от гласовете, сочат първите прогнозни резултати от втория тур, съобщават БНР и БТА.

Според екзитпол на КУРС-Авангард кандидатът на Национално-либералната партия Клаус Йоханис получава 64,8% от гласовете, а кандидатката на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила - 35,2 на сто. Екзитпол на института ИРЕС сочи победа за Йоханис с 66,5 процентни пункта спрямо 33,5 за Дънчила.

За разлика от предишните избори за държавен глава преди 5 години, днес настоящият президент Клаус Йоханис беше фаворит. На първия тур преди 2 седмици той събра почти 38% от гласовете с обещанието да изкорени корупцията и да укрепи демократичните институции.

В изявлението си малко след като гласува днес Йоханис даде да се разбере, че подкрепата за кандидатурата му гарантира европейския път на Румъния. „Днешният ден е изключително важен, защото гласуваме за бъдещето на Румъния, за пътя, който ще следва страната ни отсега нататък. Аз гласувах за модерна Румъния - европейска и нормална“ , заяви той.

Съперник на Йоханис е лидерът на Социалдемократическата партия и доскорошен премиер Виорика Дънчила с около 22% от първия тур.

В началото на този месец тя отстъпи властта на Людовик Орбан и национал-либералите, които са политически съюзници на президента Йоханис. А днес пред репортерите в избирателната секция, където пусна бюлетината си, Дънчила се представи като защитник на националните интереси на Румъния и намекна за опасна концентрация на власт. „Гласувах за това Румъния да върви напред, а не назад към времената, когато нямахме нито права, нито свобода, защото само един човек държеше цялата власт“ , каза тя.

За президентския вот в Румъния отвориха врати 18 748 избирателни секции. В чужбина те са 835 за близо 4 милиона румънци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови